Új zászlóshajó kezdeményezés a foglalkoztatáspolitika terén

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos bemutatta az EU 2020 Stratégia új zászlóshajó kezdeményezését, az új készségekről és munkahelyekről szóló menetrendet. A néppárti frakció nevében, Őry Csaba európai parlamenti képviselő (Fidesz) üdvözölte a programot, ugyanakkor több terület - atipikus szerződések, mobilitás, képzés - fokozottabb kezelésére is felhívta a figyelmet.

A vitát megelőzően José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ismertette a Bizottság 2011. évi munkaprogramját, mely során Őry Csaba, a néppárti frakció foglalkoztatás- és szociálpolitikai témafelelőse, Szájer Józsefhez  hasonlóan, hangsúlyozta a Bizottság és a Parlament megerősített együttműködésének jelentőségét. A fideszes EP-képviselő kiemelte, hogy a munkaprogram hatékony végrehajtásához az Európai Parlament folyamatos politikai ellenőrzésére lenne szükség. A néppárti politikus számos javaslatot hiányolt a Bizottság 2011-es munkaprogramjából a munkahelyi egészség és biztonság témakörében. Őry a munkavállalók kiküldetéséről (posting) szóló 96/71/EK irányelv kapcsán  emlékeztette Barroso elnököt, hogy a néppárti frakció az irányelv hatékony végrehajtását ösztönzi, azonban ellenez bármilyen revíziót e téren. Őry Csaba a kis- és közepes vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek csökkentésének fontosságára is kitért plenáris felszólalásában.

Az új készségekről és munkahelyekről szóló európai bizottsági menetrendről szóló tegnap esti vitában Andor László biztos szavait kommentálva a néppárti frakció vezérszónokaként Őry kijelentette: "Teljes mértékben üdvözlöm a Bizottság kezdeményezését, a prioritásként megjelölt négy területet". A néppárti frakció is támogatja a rugalmas biztonság elveinek további alkalmazását, valamint a munkaidő-irányelv tárgyalásának újrakezdését. Mindazonáltal Őry Csaba számos további pontosítást javasolt. A politikus szerint a napjainkban egyre gyakoribb atipikus munkavégzés formáit szintén uniós szinten szükséges szabályozni, valamint fokozni kell a munkavállalók mobilitását az Európai Unióban. "Kiemelt jelentőségű, hogy az alacsony képzettségűek megfelelő képzést kapjanak" – tette hozzá Őry Csaba fideszes európai parlamenti képviselő.