Egyéb

Újabb közép-európai tagállam a politikai támadások célkeresztjében

Újabb közép-európai tagállam a politikai támadások célkeresztjében

2021. 05. 19.

A Cseh Köztársaság miniszterelnökének a tisztségével kapcsolatos állítólagos összeférhetetlenségéről rendezett vitát az Európai Parlament, melyen a csehek elleni jogállamisági eljárás azonnali beindítását, a cseh uniós pénzügyi támogatások befagyasztását követelték egyes képviselők. Kósa Ádám a vita kapcsán kiemelte, a hozzászólások egyértelműen megmutatták azt, hogy az Európai Parlament egy újabb politikai büntetőakcióba kezdett.

Kósa Ádám írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: a Cseh Köztársaságnak és az Unió valamennyi tagállamának be kell tartania az európai uniós források felhasználására vonatkozó szabályokat és a Pénzügyi Rendeletben foglalt előírásokat. Az Európai Bizottság feladata, hogy egy esetleges szabálytalanság vagy összeférhetetlenség esetén, az érintett tagállammal együttműködve a pénzügyi vizsgálatokat lefolytassa, az ajánlásokat, illetve a szükséges korrekciókat megtegye.

Az Európai Parlament beavatkozása mögött azonban egyértelműen látszik a politikai indíték. Magyarország és Lengyelország után most a Visegrádi Együttműködés újabb országa, Csehország került a politikai támadások célkeresztjébe. „Mindeközben a tisztelt kollegák azon csodálkoznak, hogy az emberek kiábrándulnak az Európai Unióból és az egyre népszerűtlenebbé válik. Ugyanakkor inkább állampolgáraink jólétével és a világjárvány okozta válsághelyzetből való kilábalással kellene foglalkozniuk a politikai boszorkányüldözés helyett!” – tette hozzá a fideszes képviselő.

Brüsszel, 2021. május 19.