Újabb magyar siker az Európai Parlamentben – Nem a GMO kukoricára

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap nagy többséggel támogatta azt a határozattervezetet, amely ellenzi a "Pioneer" GMO kukorica uniós termesztését engedélyező európai bizottsági javaslatot. Bánki Erik fideszes EP-képviselő rámutatott: a parlamenti döntés Magyarország érdekeit védve kiáll a genetikailag módosított növényektől mentes mezőgazdaság mellett.

Az EP környezetvédelmi szakbizottságának decemberi pozitív döntése után tegnap a plenáris ülés is felszólította a Tanácsot, hogy ne engedélyezze a szóban forgó GMO növény uniós forgalomba hozatalát. Az európai honatyák legfőbb aggálya az volt, hogy a rendelkezésre álló kockázatértékelési módszerek alapján ma még nem lehet pontosan meghatározni a GMO termesztésben rejlő környezeti veszélyeket. Bánki Erik a decemberi szakbizottsági vita során kifejtette, a jelenlegi kutatási eredmények nem bizonyítják, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek hosszú távon nem gyakorolnak károsító hatást környezetükre vagy az emberi szervezetre. A Fidesz-EP képviselője kiemelte: Magyarország az Alaptörvényében rögzítette, hogy területén nem kíván GMO növényeket termeszteni és ilyen szervezeteket tartalmazó élelmiszereket előállítani. Hazánk GMO-mentességéből származó komparatív gazdasági előnyeit ezért jelentősen rontaná egy újabb GMO növény uniós termesztésének engedélyezése. 
 
Amennyiben az Európai Bizottság a tegnapi EP határozat fényében úgy dönt, hogy visszaküldi a javaslatát a tagállami szakértői testületnek, a legújabb szakvélemények alapján Bánki szerint jó esély van arra, hogy számunkra kedvező döntés szülessen.
 
Háttér: Az Európai Bizottság 2013 novemberében terjesztette elő a Pioneer Hi-Bred által fejlesztett 1507 kódjelű GMO kukorica termesztésének engedélyezésére irányuló javaslatát, amelyről az Európai Élelmiszerhatóság szakvéleménye és a tagállami szakértők állásfoglalása alapján a Miniszterek Tanácsa hivatott dönteni, az Európai Parlament véleményét azonban köteles kikérni.