Egyéb

Újabb magyar siker: Járóka Lívia és Kósa Ádám megnyerték az Év Képviselője díjat

Újabb magyar siker: Járóka Lívia és Kósa Ádám megnyerték az Év Képviselője díjat

2013. 06. 26.

A Parlament Magazin szervezésében évente kerül megrendezésre az „Év Képviselője” megmérettetés. Kimagasló munkájuk alapján a 754 fős Európai Parlamentben 17+1 szakpolitikai területen minden évben 3-3 EP-képviselőt jelölnek a díjra. A jelöltekre az Európa Parlament képviselői szavazhatnak. Ebben az évben – civil szervezetektől érkező jelölés alapján – két magyar képviselő is versengett a voksokért: Járóka Líviának és Kósa Ádámnak azonban nehéz mezőnyben kellett megküzdeniük, hiszen 1-1 néppárti és baloldali jelölt állt velük szemben. Járóka Líviával szemben az a baloldali Rui Tavares maradt alul, akinek Magyarországról szóló elfogult jelentéséről jövő héten szavaz az Európai Parlament. Kósa Ádám pedig az Európai Parlament egyik kincstárnokát (questor), vagyis magas rangú tisztviselőjét utasította maga mögé. A verseny nyerteseinek kihirdetésére és díjátadó ünnepségre tegnap este került sor a brüsszeli Concert Noble központban.

Járóka Lívia, a díj elnyerése kapcsán kijelentette:„Több mint fél évszázaddal ezelőtt azért jött létre az Európai Unió, hogy a jólét és haladás térsége legyen. Mintegy nyolcvanmillió európai polgár, és köztük több mint tízmillió roma számára azonban a szegénység és kirekesztés mindennapi tapasztalat. Romaként és EP-képviselőként 2004 óta ezért az a küldetésem, hogy az uniós politika napirendjén tartsam a romák és szegények sorsát, és meggyőzzem a döntéshozókat, hogy a társadalmi kirekesztéssel küzdők integrációja nemcsak az egyik legsürgetőbb kihívás, de egyben az egyik legígéretesebb lehetőség is elöregedő társadalmaink számára. E vállalkozás sikeréhez olyan közös és komplex stratégiára van szükség, amely európai parlamenti jelentésem alapján, és a magyar uniós elnökség támogatásának köszönhetően végül 2011-ben útnak indult. A stratégia céljait azonban csak az összes érdekelt fél tartós, erőteljes és közös erőfeszítése révén érhetjük el és ebben a szellemben nyújtottam be az őszre tervezett újabb jelentésem munkadokumentumát, amellyel a keretstratégia hiányosságaira, valamint a roma nők tarthatatlan helyzetére kívánom felhívni a figyelmet.”

Kósa Ádám, az Európai Parlament egyetlen siket képviselőjeként a díj átvétele után jelnyelven tartott beszédében kijelentette: legfontosabb célja az Európai Unióban élő 80 millió fogyatékossággal élő polgár esélyegyenlőségének, foglalkoztatásának elősegítése és az akadálymentes környezet minél teljesebb kialakítása. Azonban munkájában nemcsak értük, hanem minden polgárért dolgozik, hogy bebizonyítsa, fogyatékossággal élő személyként is teljes értékű munkát tud végezni. Az EP képviselőinek rá leadott szavazatait és az ezáltal elnyert elismerést ennek bizonyítékaként értékeli, megjegyezve, hogy ez a díj egy objektív mércén alapult, mert a végzett napi munka és nem pedig másodkézből kapott információk alapján szavazott róla 750-nél is több képviselőtársa. Kósa Ádám sikerként tekint arra is, hogy az elmúlt egy évben egy 750.000 euró (közel negyedmilliárd forint) értékű, a hallássérültek kommunikációját segítő olyan innovatív mintaprojektet is sikerült beindítania, amely az EU valamennyi tagállamában elterjedhet. Emellett Kósa Ádám a 2020-ig terjedő, az európai uniós forrásokról és pénzügyi alapokról tárgyaló nyolctagú EP-delegáció tagjaként, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság képviseletében az akadálymentesítés felgyorsításán, a foglalkoztatás növelésén és a hátrányos helyzetű csoportok helyzetének javításán is dolgozik a végleges jogszabály elfogadása érdekében.

A két díj megnyerése egyértelmű elismerése a fideszes politikusok munkájának és elismertségének. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezúton is gratulál Járóka Líviának és Kósa Ádámnak kiemelkedő munkájukért, a díj megnyeréséért és Magyarország hírnevének öregbítéséért.

Háttér:
Jelöltek listája:
Igazságügy és állampolgári jogok: Rui Tavares (Greens/EFA, Portuália), Tadeusz Zwiefka (EPP, Lengyelország); Járóka Lívia (Fidesz)
Foglalkoztatás és szociális ügyek: Jan Kozłowski (EPP, Lengyelország), Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (S&D, Lengyelország); Kósa Ádám (Fidesz)

Brüsszel, 2013. június 26.