Uniós gazdaságirányítás: szakbizottsági szavazás a jogalkotás intézkedések átfogó csomagjáról

Az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyekkel foglalkozó szakbizottsága ma olyan jogalkotási csomagot fogadott el, amely az Európai Unió és az euróövezet gazdaságirányításának legátfogóbb megerősítése a gazdasági és monetáris unió létrejötte óta. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a szavazás után üdvözölte az eredményt: "A mai szavazás kimenetele a magyar soros elnökség sikerének tekinthető, hiszen az elnökség mindvégig teljes körű együttműködésre törekedett az Európai Parlamenttel, s továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a hatos gazdasági csomag jogalkotási munkái júniusban sikeresen lezárulhassanak".

Az eddig meglévő szabályozás hiányosságai arra utaltak, hogy a költségvetési politikák szélesebb körű és fokozott felügyeletre szorulnak, csak úgy, mint a makrogazdasági politikák és a szerkezeti reformok is. A csomag így rendkívüli jelentőségű az Európai Unió jövője, valamint – különösen az euróövezeten belül – a gazdasági növekedés stabilitása szempontjából.

Mint ismeretes, a magyar elnökség korábban már elért egy tagállamok közötti politikai megállapodást a hatos csomagról, mely az első fontos lépés volt az Európai Parlamenttel folyó tárgyalások megkezdéséhez. Pelczné Dr. Gáll Ildikó emlékeztetett: "A mostani döntés viszont határozott előrelépés az euróövezet tagállamai számára. A jogalkotási csomag értelmében ugyanis a változások erélyesebbé teszik a jogérvényesítési mechanizmusokat; kevesebb teret hagynak a mérlegeléshez a szankciók alkalmazásában; továbbá erősítik az eurót, mint fizetőeszközt, mely így enyhíteni tudja majd a válságok hatásait". A néppárti politikus  hozzátette: "Szabályozottabbá fog válni a Stabilitási és Növekedési Paktum, valamint az országok kötelezettségszegései általában szankciót fognak maguk után vonni".

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a csomag, amely számos módosító javaslatával együtt került elfogadásra, az átfogó uniós válságkezelés hitelességét is mutatja, és megnyugtató jelzést küld a piacoknak. "Fontos, hogy a jogalkotási folyamat a tagállamok együttes érdekét figyelembe véve a Parlamenttel közösen zökkenőmentesen folytatódjon, s a rögzített és elfogadott ütemterv szerint a kitűzött időpontra eredményesen befejeződjön" – emelte ki a fideszes képviselő.

Folytatásként trialógus indul a gazdasági kormányzásról, a zárószavazásra pedig előreláthatólag az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén kerül majd sor Strasbourgban.