Uniós romastratégia: a Bizottság válaszát várja a Parlament

"Kilátások és lehetőségek" címmel rendezett szakmai konferenciát az Európai Romák és Vándorlók Fóruma a romák befogadásával kapcsolatos uniós stratégiáról. A strasbourgi rendezvényen Járóka Lívia, fideszes Európai Parlamenti Képviselő az önkormányzatok meghatározó szerepét emelte ki a stratégia végrehajtásában.

Bevezető beszédében Járóka Lívia rámutatott, hogy a romák társadalmi befogadását célzó stratégia sikerének kulcsa a tagállami hatóságok, az uniós intézmények és a civilszféra közötti széleskörű összefogás. Az akcióterv végrehajtása az önkormányzatok számára jelent elsősorban cselekvési lehetőséget. Az Európai Unió szerepének a felügyeletre és a szakmai minimumok meghatározására kell kiterjednie. A képviselő asszony fontosnak tartotta a civiltársadalom részvételének élénkítését, és az érintett nem-kormányzati szervek ellenőrzésbe történő minél erőteljesebb bevonását.

Az Európai Parlament januárban nagy többséggel fogadta el az Európai Roma Stratégiáról szóló határozatot, melyhez az Európai Néppárti Képviselőcsoport négy saját javaslattal járult hozzá. Járóka Lívia hangsúlyozta a néppárti javaslatok jelentőségét, melyek a roma kisvállalkozók számára elérhető mikrohitel-rendszer bevezetését, egy összeurópai krízistérkép létrehozását, valamint az EU finanszírozású projektek esélyegyenlőségi tervhez kötését szorgalmazzák. Emellett felszólítják a kisebbségek integrációjáért felelős biztosokat, hogy szakmai csoportként együttműködve dolgozzák ki a romák befogadását célzó Közösségi Akciótervet. Az Európai Bizottság idei munkaprogramjával kapcsolatban a képviselőnő elmondta: „Hamarosan hivatalos válasz várható az európai parlament állásfoglalására, amelyből számos lényeges konkrétum kiderül majd. Úgy tűnik Vladimir Spidla esélyegyenlőségért felelős biztos, valamint az EB valóban elkötelezett a stratégia kidolgozása iránt.”

A strasbourgi székhelyű Európai Romák és Vándorlók Fóruma 2004-ben alakult az európai roma civilszervezetek összefogására. A Fórum különleges partnerségi megállapodást kötött az Európa Tanáccsal. Ennek köszönhetően aktív részt tud vállalni a nemzetközi szervezet emberi jogokkal és alapvető szabadságjogokkal kapcsolatos tevékenységében.