Van megoldás a válság okozta tömeges elbocsátások kezelésére!

Őry Csaba fideszes európai parlamenti képviselő 2009. november 18-án levelet írt Herczog László szociális és munkaügyi miniszternek az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap forrásai nyújtotta lehetőségekkel kapcsolatban.

A képviselő, mint Magyarország egyik európai parlamenti képviselője, valamint az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Bizottságának néppárti koordinátora így kívánta felhívni Herczog figyelmét az Alap által biztosított források felhasználásának fontosságára, amelynek jelentősége a mostani pénzügyi és gazdasági válság fényében különösen felértékelődött.

Mint ismeretes, 2009 júniusában módosították az Alap hozzáférhetőségének szabályait, hogy képessé tegyék a hatékonyabb reagálásra. Ennek értelmében: ezer helyett már ötszáz fő elbocsátása esetén hozzáférhetővé válnak az Alap forrásai; beavatkozási kritériummá vált a közvetlen és kimutatható kapcsolat az elbocsátások, valamint a pénzügyi és gazdasági válság között; továbbá átmenetileg 25%-ra csökkentették a tagállami társfinanszírozás mértékét.

Őry Csaba levelében felhívja a figyelmet arra is, hogy az új európai parlamenti törvénykezési ciklus 2009 júliusi kezdete óta számos uniós tagállam, mint például Spanyolország, Portugália és Németország is részesült az Alapból. A 2009. november 23-26. közötti strasbourg-i plenáris héten az Európai Parlament újabb két kérelem (Belgium és Írország) elbírálása ügyében fog dönteni, valamint az Európai Bizottság már befogadta Ausztria, Hollandia és Svédország kérelmét is.

A néppárti képviselő szerint a kormánynak meg kell tennie a megfelelő lépéseket, hogy Magyarország indokolt esetben igénybe vegye az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap forrásait a pénzügyi és gazdasági válság következtében elbocsátott munkavállalók közvetlen támogatása érdekében. Különösen annak fényében, hogy az Alap éves 500 millió eurós költségvetésének jelentős része még nem került felhasználásra, továbbá amiatt a sajnálatos tény miatt, hogy Magyarországon is számos leépítés köthető a pénzügyi és gazdasági válsághoz – mint például a General Electric Hungary nagykanizsai gyárában történt elbocsátások.