Hírek

Védelmet nyújtó Európa – Magyarország üdvözli az osztrák elnökség programját

2018. 07. 03.

Kósa Ádám sajtóközleménye Az Európai Tanács soros elnökségi tisztjét ebben a félévben betöltő Ausztria bemutatta programját az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Kósa Ádám a Fidesz-KDNP EP-delegációja nevében üdvözölte az osztrák elnökség prioritásait, különösen, ami az illegális bevándorlás ellen folytatott harcot illeti.

„Támogatásra érdemes Ausztria azon törekvése, hogy a szubszidiaritás elvét tiszteletben tartva azokra a területekre fókuszál, ahol lehetséges az együttműködés” – hangsúlyozta Kósa Ádám. Magyarország fontos üzenetnek tekinti, hogy Ausztria hídszerepet kíván betölteni Európában. A biztonság kérdése egyre fontosabbá fog válni az elkövetkezendő hónapokban, mivel az a migrációs válságra adandó hatékony válasz egyik előfeltétele. A fideszes EP-képviselő üdvözölte Ausztria törekvését egy védelmező Európa megteremtésében, amely kiemelt hangsúlyt fog kapni 2018. szeptember 20-án az állam- és kormányfők salzburgi informális találkozóján.

Kósa kiemelte: a magyar néppárti EP-képviselők évek óta hangsúlyozzák az Európai Parlamentben, hogy a bevándorlók felelőtlen meghívása helyett Európának a külső határok közös védelmére kell koncentrálnia, meg kell védenie a saját határait és ezzel biztonságot adni a polgárainak, hogy a belső határellenőrzés mihamarabb megszűnhessen. „Mi, magyarok sajnos megtapasztaltuk, milyen érzés, ha ellenőrizetlenül migránsok tízezrei árasztják el az országunkat, fővárosunk pályaudvarait és főtereit. Megtapasztaltuk azonban is, mit jelent, ha megvédjük határainkat, és ezzel megakadályozzuk az illegális bevándorlást” – emlékeztetett Kósa.

„Hazánk továbbra is nemet mond a kötelező betelepítési kvótákra és igent mond a külső határok védelmére, ahogy elkötelezett abban is, hogy a segítségre szoruló embertársainkat helyben, saját országukban segítsük” – húzta alá Kósa.

Kósa annak fontosságát is kiemelte, hogy az osztrák elnökség támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítását, hiszen az hozzájárul az egész Unió biztonságához és stabilitásához.

Strasbourg, 2018. július 3.