Véget kell vetni a kifizetési hátralékoknak

Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága mai ülésén elsöprő többséggel szavazta meg Deutsch Tamás előterjesztését a Hatodik Kohéziós Jelentésről. A Hatodik Kohéziós Jelentés a 2014-2019-es ciklus leglényegesebb regionális politikai dokumentuma – az Európai Parlament ezzel kapcsolatos álláspontjának kialakítását Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő koordinálja.

Deutsch Tamás a sikeres szavazás kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a Hatodik Kohéziós Jelentés remek alkalmat kínál a kohéziós politika fontos és egyedülálló jellegének hangsúlyozására. "Vitathatatlan a kohéziós politika nélkülözhetetlen szerepe a válság leküzdésében, a gazdasági növekedés újraindításában, a munkahelyteremtésben és a régiók közötti különbségek csökkentésében. Jelentésemben kiemeltem, hogy véget kell vetni a kohéziós politikában az évről-évre halmozódó kifizetési hátralékok okozta problémának, mivel ez veszélyezteti a programok eredményes megvalósítását" – hangsúlyozta Deutsch Tamás.
 
A néppárti képviselő elmondta, a kohéziós politika forrásait a lehető legteljesebb mértékben mozgósítani kell a munkahelyteremtés szolgálatában. "Bár tapasztalható enyhe javulás, a munkanélküliség szintje Európában még mindig elfogadhatatlanul magas, különösen a hosszútávú és a fiatalkori munkanélküliség területén. Jelentésemben ezért a munkahelyteremtésben vezető szerepet betöltő kis-és középvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére, finanszírozáshoz való hozzáférésük megkönnyítésére, a vállalkozói képességeket erősítő képzések támogatására hívom fel a figyelmet" – mondta a fideszes képviselő.
 
Az Orbán-kormány eredményes tárgyalásai nyomán Magyarország az egy főre jutó nettó uniós támogatások tekintetében második helyen áll a tagállamok között, minden magyar emberre majdnem 712 ezer forint uniós forrás jut a 2014-2020-as időszakban. Jelentésemben kiemeltem, hogy megfelelő mértékű rugalmasságot kell biztosítani a tagállamoknak az uniós források felhasználásában, hiszen csak így lehet konkrét, a tényleges szükségletekre szabott fejlesztésekkel erősíteni a magyar régiókat" – mondta Deutsch Tamás.
 
Az Európai Parlament várhatóan a szeptemberi plenáris ülés alkalmával fogadja el Deutsch Tamás jelentését, mint az EP hivatalos álláspontját.