Versenyképesebb acélipart Európában!

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén nagy többséggel megszavazta Gyürk András jelentését az uniós acélipar jövőjéről. A Fidesz brüsszeli delegációvezetője átfogó intézkedéseket javasol az iparág harmadik országokba történő elvándorlásának megakadályozása érdekében.

Az acélipar nagy hagyományokkal rendelkezik Európában és fontos szerepet tölt be az Unió gazdasági vérkeringésében. Az innovatív acéltermékek biztosítják a tartósságot és az energiatakarékosságot számos stratégiai fontosságú ágazatban. Európa több mint 500 acélgyára közvetlenül 360 ezer munkavállalót foglalkoztat, ezért nemcsak gazdasági és ellátásbiztonsági okokból, hanem szociális megfontolásokból is kulcsfontosságú, hogy Európa a jövőben is erős acéltermelő bázissal rendelkezzen.
 
Az acéltermékek piacainak számító legfontosabb iparágak 2009 óta válságban vannak, ezért napjainkban számos európai acélmű tulajdonosa kényszerült részleges kapacitásleépítésre vagy teljes üzembezárásra. Fokozza továbbá a nehéz helyzetet, hogy a magas európai energiaáraknak, a szigorú környezetvédelmi előírásoknak és a fejlődő országok kereskedelmi korlátozásainak köszönhetően komoly versenyhátrányba kerültek az uniós acélgyárak. A téma Magyarország számára is kulcsfontosságú, hiszen az acélipar hazánkban is stratégiai jelentőségű ágazat, így a Dunaferr stabil működése és hosszú távú jövedelmezősége kiemelt magyar érdek.
 
A Gyürk-jelentés egyik legfontosabb eleme a magas energiaárak csökkentése. "Az acélipar egy energiaintenzív ágazat, így az energiaárak jelentősen befolyásolják az acélgyárak költségeit. Az utóbbi években jelentős mértékben emelkedtek az energiaárak Európában, ezért Brüsszelnek és a tagállamoknak mindent meg kell tenni az energiaárak féken tartása érdekében" – hangsúlyozta a delegációvezető.
 
A néppárti politikus szerint az uniós acélipar jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a döntéshozók megtalálják az egyensúlyt az éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitikai célok és az iparág versenyképessége között. Az európai acélgyártás ösztönzése érdekében fontos előrelépést jelenthet az európai fenntarthatósági standardok bevezetése és a fémhulladékból történő acélgyártás további ösztönzése.
 
Az Európai Parlament erőteljesebb uniós fellépést sürget a nyersanyagokra és az acéltermékekre vonatkozó nemzetközi kereskedelmi korlátozások ellen. A ma elfogadott határozat szerint fel kell venni a küzdelmet a harmadik országok által folytatott tisztességtelen versennyel szemben a rendelkezésére álló megfelelő kereskedelemvédelmi eszközök hatékonyabb felhasználásával.
 
A delegációvezető szerint az európai acélipar a világon egyedülálló kutatási bázissal rendelkezik, ezért a jövőben is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a kutatás-fejlesztésre és az innovációra. Az európai acélipar hosszú távú versenyképessége érdekében uniós pénzügyi forrásokkal és innovatív finanszírozási eszközökkel kell ösztönözni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acélgyártási technológiák kifejlesztését.