Egyéb

Veszélyben a szabad verseny

2016. 09. 14.

Kósa Ádám sajtóközleménye – A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja ma nemmel szavazott a szociális dömpingről szóló EP-jelentésre. A dokumentum veszélyt lát ugyanis a szolgáltatások szabad áramlása keretében legálisan más tagállamban foglalkoztatott EU-s állampolgárokban, elsősorban a Közép-Kelet Európából érkezett munkavállalókban. „Delegációnk szerint ez a megközelítés elfogadhatatlan” – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám, a foglalkoztatási bizottság fideszes tagja.

A jelentés ahelyett, hogy meghatározta volna a ’szociális dömping’ fogalmát, a legálisan foglalkoztatott munkavállalók másik EU-tagállamba történő kiküldetését (posting of workers) igyekezett szociális dömpingként meghatározni. Már meglévő EU-s jogszabályok alapján egy másik tagállamba legálisan kiküldött munkavállalók, valamint a határon átnyúló szolgáltatásokat végzők, tipikusan fuvarozók jogállását kívánja a jelentés összemosni, többek között a be nem jelentett munkavállalók és a háztartási, az ápolási-gondozási szektorban (különösen az otthoni ápolásban) dolgozók helyzetével.

Az idén hatályba lépett EU-s ’posting’ irányelv máris össztűz alatt áll mind a javaslatot eredetileg beterjesztő Európai Bizottság, mind pedig számos nyugat-európai ország részéről. Annak ellenére, hogy az Unión belül kiküldöttként dolgozó munkavállalók aránya nem éri el az uniós munkaerő-piac 1%-át sem. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte: óriási felelőtlenség a kiküldött munkavállalók kérdését a szociális dömpinggel összekeverni, mert ez az európai versenyképesség ellen hat, továbbá csorbítja az európai szabadságjogokat.

„Felmerül a kérdés, hogy az Európai Bizottság vajon miért erőlteti már most a jogszabály felülvizsgálatát a kiküldött munkavállalók kapcsán, amikor még le sem járt az annak átültetésére szabott határidő. Ismert tény, hogy a nyugat-európai vállalkozások sokkal tőkeerősebbek, ezzel szemben Közép-Kelet Európában a versenyképesség egyik fő eleme az alacsonyabb bérköltség. A kettő közötti különbözőséget tudná korlátozottan ugyan, de feloldani a kiküldött munkavállalókra vonatkozó jogszabály, ezért teljesen világos, hogy itt a gyengébb államok cégei és munkavállalóik érdekei helyett a gazdag nyugati tagállamok munkavállalóinak védelméről van szó. Ez egyfajta protekcionizmus az egyébként is erősebb nyugati cégeknél dolgozó hazai dolgozók esetében. Delegációnk ezért a javaslat ellen szavazott” – mondta el Kósa Ádám a szavazást követően.
 
Háttér: A ’posting’ irányelv olyan helyzetre vonatkozik, amikor pl. egy magyar vállalkozás a saját munkavállalóját átmeneti időre egy másik tagállamba küldi határozott időre, egy adott munka teljesítésére. Ekkor a kiküldött munkavállalóra külföldön a magyar jog vonatkozik, azonban meg kell kapnia a fogadó államban érvényes minimálbért. Ez adott esetben még mindig alacsonyabb lehet, mint az adott munkakörre helyben fizetett átlagos bér.

Strasbourg, 2016. szeptember 14.