Vizsgálják felül az indokolatlan vámkedvezményeket!

Az Európa Unió által a fejlődő országoknak nyújtott vámkedvezmények felülvizsgálata érdekében szólalt fel Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén.

A néppárti politikus a vámkedvezményekről szóló vitában felszólította az Európai Bizottságot, hogy a készülő új jogszabály alapján (a jelenlegi legkésőbb 2013-ban veszti hatályát) csak olyan fejlődő országok részesülhessenek a kedvezményekben, melyeknek valóban szükségük van rá; tisztességes kereskedelmi elbánásban részesítik az európai cégeket és betartják az EU célkitűzéseit a környezetvédelem és klímavédelem területén.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra: jelenleg olyan országok is fenn vannak a kedvezményezett országok listáján (pl. az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia), amelyek hatalmas olajbevételeik okán egyáltalán nincsenek rászorulva erre. Ezek az országok ráadásul a valóban rászorult, szegény országoktól vehetik el az exportlehetőséget.

Oroszország – mely nem lépett be a WTO-ba, így annak kereskedelmi szabályait sem köteles betartani – is részesülhet a csökkentett vámok nyújtotta piacra jutási lehetőségből, noha az utóbbi időben több esetben önkényesen korlátozta az európai élelmiszerek behozatalát, diszkriminatív intézkedéseket alkalmazott elsősorban az uniós húsipari cégekkel szemben. Ezért, valamint az olaj- és gázexportból származó jelentős kereskedelmi bevételei miatt, megfontolandó, hogy van-e értelme további kereskedelmi kedvezmények fenntartásának.

A fideszes képviselő végül az Európai Bizottságnak megfontolásra ajánlotta fenntarthatósági kritériumok beépítését a rendszerbe. "Elfogadhatatlan, hogy azok az országok is csökkentett vámok mellett tudjanak exportálni az EU-ba, amelyek sokszor annak köszönhetik versenyképességüket, hogy nem tartják be a környezetvédelmi és klímavédelmi egyezményeket, illetve akadályozzák azok létrejöttét" – zárta felszólalását Glattfelder Béla.