Fogyatékosságügy

Zöld utat kapott az európai fogyatékossági kártya és az EU-s parkolókártya

Zöld utat kapott az európai fogyatékossági kártya és az EU-s parkolókártya

2024. 01. 12.

„Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságában ma én is megszavaztam az európai fogyatékossági kártyáról és EU-s parkolási kártyáról szóló jelentést” – tájékoztatott Kósa Ádám a Fidesz európai parlamenti képviselője. „A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli, hogy zöld utat kapott a tervezet a szakbizottságban és elkezdődhet az egyeztetés az EU-s intézmények között a részletekről.”

„Reményeink szerint így még a júniusi európai parlamenti választások előtt az EP plenáris ülése elé kerülhet az új jogszabály. Hamarosan tehát valóság lesz a kártya, amely az EU összes országában igazolni fogja a fogyatékossági státuszt és minden EU-s országban érvényes parkolási kártyát használhatnak majd a jogosultak. Ez jelentős segítség lesz a fogyatékossággal élő személyek számára, akik így szabadabban mozoghatnak majd az EU-n belül.”

Kósa ugyanakkor felháborodásának is hangot adott: „Szégyen, hogy az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság teljes hivatali ideje alatt képtelen volt a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeit javító jogszabályi javaslattal élni. Sajnálatos, hogy 100 millió fogyatékossággal élő EU állampolgár kevésbé fontos Brüsszelnek, mint az illegális migránsok vagy egyéb csoportok, melyek sokkal nagyobb figyelmet kaptak az elmúlt években. Az ideológiai viták helyett a valódi problémák megoldására van szükség, a fogyatékossággal élő emberek erre várnak egész Európában.”

„Változás kell Brüsszelben: olyan Bizottságra van szükség, amely Európa minden polgárára figyel! – emlékeztetett a képviselő a júniusi európai parlamenti választások tétjére.

Brüsszel, 2024. január 11.