Zöld út a költségvetésnek, szocialista nem a Nabucco-ra

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága 2009. december 2.-án nagy többséggel elfogadta Surján László néppárti európai parlamenti képviselő jelentését az Európai Unió 2010. évi költségvetéséről. A fideszes képviselő irányítása alatt, összhangban a parlament által kezdeményezett prioritásokkal, a képviselők elfogadták a költségvetés második olvasatának módosító indítványait is.

Az Európai Parlament nehéz tárgyalásokat követően elérte, hogy az Európai Unió költségvetése 2010-ben a kötelezettségvállalások terén közel 141 milliárd euró, a kifizetések terén közel 123 milliárd euró legyen. Ezzel a 2009. évi költségvetéshez képest mind a kötelezettségvállalásokban, mind a kifizetésekben 7 milliárd eurós, azaz több mint 5 százalékos emelést sikerült elérni.

2010-ben az EU költségvetésből a parlament kezdeményezésére 300 millió eurót különítenek el a tejágazat megsegítésére. Biztosított lesz egy új, mikrohiteleket nyújtó Mikrofinanszírozási Pénzügyi Eszköz létrehozásának pénzügyi feltételei is. A gazdasági válság kezelésére szolgáló Európai Gazdaságélénkítési Terv befejező fázisából pedig 420 millió euró jut a vidéki területeknek.

A Surján-jelentés, néppárti és liberális támogatással, elkötelezi magát a Nabucco gázvezeték megépítése mellett. A jelentés üdvözli, hogy a project kivitelezésében a tagországok kormányai megállapodtak. A bizottsági szavazáson az Európai Szocialista Párt újra nemet mondott a gázvezetékre, de a néppárti és liberális képviselők szavazatai révén a Nabucco-project kiemelt fontosságának deklarálása a jelentés része maradt.

Az Európai Unió 2010-es költségvetésének végszavazására a decemberi strasbourgi plenáris ülésen kerül sor.