Foglalkoztatás

Zsákutca a feltétel nélküli alapjövedelem

2018. 10. 03.

Kósa Ádám sajtóközleményeAz Európai Parlament strasbourgi ülésén ma arról vitázott, hogy a minimumjövedelem állampolgári jog-e és igazságosabbá teszi-e Európát. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a plenáris vita során kiemelte: a tagállamok kezében kell hagyni a minimumjövedelemre jogosító feltételek megállapítását.

A néppárti politikus felszólalásában emlékeztetett: a gyors technológiai változásnak és az automatizálásnak köszönhetően napjainkban komoly kihívásokat látunk a foglalkoztatottság területén. A képviselő rámutatott, hogy csak Magyarországon kb. 500 ezer munkahelyet veszélyeztethet az automatizáció, különösen az alacsony képzettségűek körében, globálisan pedig becslések alapján akár 75-375 millió főnek kell szakmát váltania 2030-ra az automatizálás következtében.

Kósa meggyőződése szerint a feltételekhez kötött, tanulásra és munkára ösztönző támogatási rendszer a megfelelő válasz ezekre a kihívásokra, nem pedig a baloldal által szorgalmazott feltétel nélküli alapjövedelem. „Felelős gazdaságpolitika csakis a feltételekhez kötődő támogatási formákat választhatja, amely figyelembe veszi az adott ország sajátosságait” – hangsúlyozta a fideszes képviselő. Kósa szerint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére irányuló kísérleti projektek megbuktak, mert a nemes szándék ellenére túlságosan költségesek, inaktivitásra ösztönöznek és igazságtalanok.

„Éppen ezért személy szerint azt sem támogatom, hogy kötelező uniós szabályok szülessenek a megfelelő minimumjövedelem megfogalmazására, annak ellenére, hogy Magyarországon van minimumjövedelem. Egy egységes és kötelező uniós szabály rugalmatlanná teszi a tagállamok foglalkoztatáspolitikáját és hosszútávon éppen ellenkező hatásokat ér el, hiszen megakadályozná a sajátos nemzeti körülmények és helyzetek figyelembevételét” – zárta szavait Kósa Ádám.

Strasbourg, 2018. október 3.