Egyéb

2010-es költségvetés: több pénz gazdaságélénkítésre és a tejalapra

2010-es költségvetés: több pénz gazdaságélénkítésre és a tejalapra

2009. 10. 22.

Az EP – miután átrágta magát a több mint 2 kilónyi módosító indítványon – csütörtökön első olvasatban megszavazta az unió 2010-es költségvetését. A Surján László (néppárti) által készített jelentést 528 igen, 68 nem, 39 tartózkodó vokssal fogadták el.

 

Támogatás a tejágazatnak

 

Az EP egyik legfőbb költségvetési követelése a tejszektor megsegítése. A parlament szeptember 17-én nagy többséggel azt kérte, hozzanak létre erre egy uniós tejalapot. Az EP szakbizottsága korábban 300 millió eurót rendelt volna ehhez az alaphoz. Az Európai Bizottság ezen a héten támogatta az alap felállítását, 280 millió euróval.

 

Az EP csütörtökön 528 igen, 89 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett támogatta a 300 millió eurós tejalap létrehozását. A 2010-es költségvetés egyéb, a tejválsággal összefüggő intézkedéseket is tartalmaz, mintegy 600 millió euró értékben.

 

Másfél milliárd euróval több gazdaságélénkítésre

 

A költségvetés keddi EP-vitájában Surján László azt mondta: „A Tanács a krízis miatt a lehető legkisebb költségvetést szeretné, és a nemzeti parlamentek, nemzeti kormányok álláspontját tekintve ez tulajdonképpen érthető.” A jelentéstevő hozzátette: „mi itt a Parlamentben úgy gondoljuk, hogy a parlamentnek nagyon sok olyan eszköz van a kezében, amelyet még hatékonyabban, még jobban, még nagyobb erővel kellene működtetni éppen annak érdekében, hogy a krízisen úrrá lehessünk”.

 

A gazdasági válság leküzdése érdekében a képviselők másfél milliárd euróval többet (ez a kifizetési szintre vonatkozik, a kötelezettségvállalást tekintve ez a többlet 1,98 milliárd euró) költenének a gáz- és áraminfrastruktúrára, a szélenergia, illetve a szénmegkötés és -tárolás fejlesztésére.

 

Jelentéstevő: a Bizottság költségvetése: Surján László (EPP), a többi intézmény költségvetése: Vladimír Maňka (S&D, szlovák)