2016-ban is biztosítottak a Magyarországnak járó uniós források

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon elfogadta az Európai Unió 2016. évi költségvetését. A képviselők nagy többséggel megerősítették a Tanács és a Parlament tárgyaló delegációinak megállapodását. Ennek megfelelően 2016-ban a kötelezettségvállalások összege 155 milliárd euró, a kifizetések összege pedig 143,8 milliárd euró lesz. Ezzel még az Európai Bizottság eredeti javaslatánál is magasabb szintre sikerült emelni az uniós költségvetés pénzügyi kereteit, a kötelezettségvállalások 1 milliárd euróval, a kifizetések több mint 900 millió euróval nőttek.

Az Európai Parlament költségvetési zárószavazásakapcsán Deutsch Tamás a Költségvetési Bizottság tagja elmondta: "A Magyarországnak járó uniós források jövőre is biztosítottak, sikerült elhárítani azokat a próbálkozásokat, amelyek  a regionális fejlesztési alap forrásainak kifizetését hozzá kapcsolták volna a migránsok áthelyezésére vonatkozó kvótákat előíró szabályok végrehajtásához".

Deutsch Tamás sikerként értékelte, hogy a képviselők több mint 2 milliárd euróval megemelték azokat a költségvetési sorokat, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság kezeléséhez. Ezeknek a forrásoknak a legnagyobb része, a magyar kormány álláspontjával összhangban, azoknak az országoknak jut majd, amelyek a migrációs válság frontvonalát képzik, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a bevándorlási hullámot erősítő konfliktusokat helyben kezeljék.

Deli Andor elmondta: "A magyar néppárti képviselők számára siker az Előcsatlakozási Alap (IPA) Tanács által korábban javasolt csökkentésének visszafordítása, hiszen ezek az eszközök döntően befolyásolják a tagjelölt országok, így Szerbia és a vajdasági magyarok csatlakozási törekvéseit. A tényleges anyagi támogatáson túlmenően meggyőződésünk, hogy az Előcsatlakozási Alap eredetileg javasolt szintjének megőrzése egy fontos politikai üzenetet is hordoz és bátorítást jelent a tagjelölt országok számára".

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a költségvetési végszavazással a magyar érdekekkel összhangban sikerült megvédeni a mezőgazdasági forrásokat. A fideszes politikus hozzátette: "A plenáris ülés megerősítette, hogy az 500 millió eurós tejágazati mentőcsomag forrásait biztosítani tudja az EU 2016-os költségvetése, így minden akadály elhárult az elől, hogy a magyar tejtermelők a beharangozott 2,9 milliárd forintos uniós támogatást időben megkapják".
 
Az elfogadott javaslatok között szerepel Csáky Pál (MKP) és Gál Kinga (Fidesz) néppárti képviselők „Sokszínű Európa” c. közös projektje. Ennek keretében a diszkrimináció felszámolását célzó, nemzeti kisebbségeket támogató programok finanszírozására 1 millió euró áll majd a pályázók rendelkezésére uniós forrásból.