Foglalkoztatás

A munkahelyek megtartása kiemelt feladatunk

A munkahelyek megtartása kiemelt feladatunk

2022. 10. 18.

Az Európai Parlament képviselői hétfő este a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról vitáztak. Felszólalásában Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője kiemelte, segélyezés helyett munkahelyekre van szükség. Kósa Ádám a vita kapcsán emlékeztetett a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának gazdasági és társadalmi előnyeire.

Beszédében Járóka Lívia rámutatott, hogy Magyarország kormány 2010-ben ígéretet tett egymillió új munkahely megteremtésére, így a 2010-i 3,86 millió foglalkoztatotthoz képest 2021-re 4,54 millióra emelkedett a foglalkoztatottak száma. Mindez közel 700 ezer új munkahelyet teremtve a magyar társadalom számára.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője üdvözölte, hogy a jelentés rámutat: jobban ki kell aknázni azt a potenciált, amelyet a fogyatékossággal élő személyek a gazdasági növekedéshez és a társadalmi fejlődéshez való hozzájárulás tekintetében képviselnek. Kósa emlékeztetett, hogy Magyarországon a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása is 18%-ról 50%-ra emelkedett, így közülük ma már minden második személy bérből él és nem segélyből él.

“Magyarország szakított a segélyezés politikájával és alternatívát volt képesek nyújtani. Nem minimumjövedelemre vagy különböző segélyekre van szüksége a legkiszolgáltatottabbaknak, hanem munkahelyre” – emelte ki Járóka felszólalásában.

Strasbourg, 2022. október 18.