Munkaerőpiac

A szakképzésnek kiemelt szerepet kell biztosítani!

A szakképzésnek kiemelt szerepet kell biztosítani!

2023. 07. 13.

Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban a szakképzés jövője kapcsán folytatott vitát. „A szakképzésnek kiemelt szerepet kell biztosítanunk, mert ez a digitális világunkban a munkavállalók sikerének eszköze és az EU gazdaságának építőeleme” – mutatott rá a vita kapcsán Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A képviselő úgy látja, hogy a szakképzés –státuszának és arculatának javulása ellenére – még mindig kevésbé vonzó választási lehetőség a pályaválasztók számára, emiatt pedig Európa-szerte sok ágazatban hiány mutatkozik a képzett munkaerőből.”

Kósa rámutatott: „A mesterséges intelligencia és a virtuális valóság újításai révén hozzáférhetőbb és megfizethetőbb képzéseket ki kell használni piacképes tudás megszerzése érdekében”.

„Ehhez már a tanulmányok idején érdemes munkatapasztalatot is szerezni, pl. duális képzésben. Másrészt hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy a cégek megtartsák a tapasztaltabb munkaerőt, hiszen ők például mentorálni tudják a pályára belépőket” – véli a képviselő.

„Végül, de nem utolsósorban létfontosságú, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek jobb lehetőségei legyenek a szakképzésben való részvételre és új készségek elsajátítására, mert ez a foglalkoztatás és a függetlenség előfeltétele” – hangsúlyozta Kósa.

Strasbourg, 2023. július 11.