A 2010. évi EU költségvetést a gazdasági válság tudatában kell megtervezni

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága 2009. február 24-i ülésén elsöprő többséggel elfogadta Surján László, a 2010. évi EU költségvetés irányvonaláról szóló jelentését. A jelentés fő üzenete: a 2010. évi EU költségvetést a gazdasági válság tudatában kell megtervezni.

Surján László elmondta: „A jelentés az európai polgárok biztonságát kívánja erősíteni. A gazdasági válság, a munkahelyek elvesztése, a gázkrízis, a mérgező anyagokat tartalmazó élelmiszerek – félelmet keltenek a polgárokban. Az uniós költségvetésnek választ kell adnia ezekre a kihívásokra.  Ezért a kis- és középvállalkozások fokozottabb támogatásán keresztül emelni kell a munkahelyek megőrzésére, valamint az energiabiztonságra, élelmiszerbiztonságra fordított költségvetési forrásokat.”

A közelmúlt energiaválsága kapcsán Surján László az Európai Parlment jelentéstevőjeként kiemelte: elengedhetetlen az alternatív energiaszállítási útvonalak, így különösen a Nabucco gázvezeték támogatása. Ezt a véleményt osztotta a teljes néppárti és liberális frakció, valamint az új tagállamok szocialista képviselői is. Sajnálatos hogy e többség ellenében az Európai Szocialisták, -  hivatalos álláspontjuknak megfelelően – elutasították a Nabucco gázvezeték támogatását.