A roma gyermekek versenyképes oktatása jó befektetés a társadalom számára

Brüsszelben szervezett donorkonferenciát a Roma Oktatási Alap számára a Világbank és a svéd uniós elnökség tegnap. A rendezvény megnyitóján elmondott beszédében Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő gazdasági szükségszerűségnek nevezte a romák versenyképes oktatását, emellett pedig a programok felülvizsgálatát, ellenőrzésük szigorítását sürgette.

Az Európai Tanács soros elnöki tisztségét betöltő svéd kormány, a Világbank és a Nyílt Társadalom Intézet közös szervezésében donorkonferenciát tartottak Brüsszelben a Roma Oktatási Alap javára. A kétnapos rendezvény nyitópaneljében Járóka Lívia, a Fidesz néppárti képviselőnője hangsúlyozta: „A roma gyermekek magas színvonalú oktatása olyan jövedelmező befektetés, amelynek haszna messze túlmutat az adott tanuló iskolai előmenetelén, hiszen növeli az egyéni és társadalmi produktivitást, csökkenti a szegénységet, előmozdítja a társadalmi igazságosságot és nem utolsó sorban visszaszorítja az előítéleteket. „Minél jobban képzettek a romák, annál jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, és ahelyett, hogy az állami juttatásoktól függenének, a jövedelmük után befizetett adójuk révén nettó hasznot hajtanak a nemzeti költségvetés számára” – fogalmazott Járóka.

Az oktatási programokról szólva a képviselőnő elmondta, hogy pártatlanul meg kell vizsgálni az egyedi programok kimenetelét, nem szabad kritikátlanul elfogadni a kormányok hurráoptimista beszámolóit, és csupán azon kezdeményezéseket szabad kiterjeszteni, amelyek valóban „jó gyakorlatnak” bizonyulnak. E célból meg kell szigorítani a pályázati programok felülvizsgálatát – mondta Járóka. Beszédében a képviselőnő kitért a romák felsőoktatási részvételére is és hangsúlyozta, hogy már középiskolában olyan támogatási eszközöket – például mentori rendszert és ösztöndíjakat – kellene alkalmazni, amelyek arra ösztönzik a roma diákokat, hogy egyrészt tegyenek érettségi vizsgát, másrészt iratkozzanak be felsőoktatási intézményekbe.

Járóka méltatta az Európai Parlament élenjáró szerepét a romák társadalmi befogadását célzó uniós szintű szakpolitikák alakításában. Emellett emlékeztetett, hogy az EP legutóbbi vonatkozó határozata felszólítja az Európai Bizottságot egy Európai Roma Stratégia kidolgozására. Mint az EP kijelölt jelentéstevője, Járóka Lívia számít az érintettek támogatására egy szilárd jogi alapokon álló cselekvési terv kidolgozásában.

A donorkonferencia magas színvonalú nyitópaneljében beszédet mondott még Soros György, a Nyílt Társadalom Intézet elnöke, Ngozi Okonjo-Iweala, a Világbank vezérigazgatója, valamint James Wolfensohn, a Világbank Csoport korábbi elnöke is.