A romagyerekek oktatása jó befektetés

Az Európai Unió gyermekjogi stratégiájáról folytatott vitát ma az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. A jelentés vitájához beadott hozzászólásában Járóka Lívia, a Fidesz néppárti képviselőnője elmondta, hogy a romagyermekek oktatása olyan jövedelmező befektetés, amely jelentős hosszú távú előnyökkel jár az egész társadalom számára.

A Roberta Angelilli olasz képviselőnő által készített jelentés elfogadhatatlannak minősíti a kiskorúak elleni erőszak bármilyen formáját és szorgalmazza a fellépést a gyerekkereskedelem, a gyermekpornográfia és a gyermekeket érintő szexturizmus ellen. A dokumentum kiemeli, hogy a gyermekszegénység elleni küzdelmet a stratégia egyik fő célkitűzésévé kell tenni, és külön szól a roma gyermekek hátrányos társadalmi és iskolai helyzetéről.

Járóka Lívia néppárti képviselőnő a vitához benyújtott írásos hozzászólásában kifejtette, hogy a romagyermekek oktatása jövedelmező befektetés, mert haszna messze túlmutat az adott gyermek iskolai előmenetelén: előmozdítja az egyéni és társadalmi termelékenység növekedését, valamint csökkenti a szegénységet és a társadalmi kirekesztést. Több tavaly megjelent tanulmány kimutatta, hogy az a befektetés, amely ahhoz szükséges, hogy egy roma gyerek elvégezze a középiskolát, bőségesen megtérül a nemzeti költségvetéshez való későbbi hozzájárulások révén, és bár a befektetés önmagában nem jelent garanciát a jövőbeni sikerre. Már a 20%-os sikerarány, azaz csupán minden ötödik gyerek is képes ellensúlyozni a másik négy sikertelenségét. Ahogyan a termelékenység növekszik és a szegénység csökken, a romák egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá az állami bevételekhez megnövekedett adóik és fogyasztásuk révén.

„A hozzájárulás növekedése és a kormányzat által kifizetett segélyek csökkenése együttesen nettó bevételt jelentenek a nemzeti költségvetés számára. Ezen fejlesztések támogatása nem csupán a romáknak, de minden európai állampolgárnak a javára válik.” – fogalmazott írásbeli hozzászólásában Járóka Lívia.