Átlátható árak a légiutasoknak

Az Európai Parlament csütörtöki ülésén elfogadta a számítógépes repülőjegy-foglalási rendszerekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát és egyszerűsítését szolgáló néppárti javaslatot. Az első olvasatban tárgyalt csomag hatályba lépését követően erősödni fog a verseny a szolgáltatók közt, a jövőben olcsóbban juthatnak repülőjegyhez a magyar polgárok is - hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka, néppárti képviselő a szavazást követően.

A ma elfogadott uniós jogszabály egyszerűbbé tenné a repülőjegy-foglalást, a légitársaságoknak pedig kötelező lenne a teljes körű adatszolgáltatás áraikat, szolgáltatásaikat illetően. Ez elősegíti, hogy a rivális társaságok ajánlatai összehasonlíthatóak legyenek, és összhangban van az Unió szabad piaci versenyen alapuló, fogyasztóbarát politikájával is.

Fontos előrelépés, hogy a társaságok ajánlattételük során minden költséget kötelesek előzetesen az ügyfél tudomására hozni, a repülőjegy lefoglalását követően senkit nem érhet majd meglepetés, senkinek sem kell majd utólag, kötelezően plusz pénzt fizetni.

A számítógépes repülőjegy-foglalási rendszerek kötelesek lennének rövid utazási idő (repülővel 90 perc) esetén felkínálni a vasúti közlekedést is. Ez több választási lehetőséget ad az utazni kívánóknak.

Az Unió környezetpolitikájának célkitűzéseivel összhangban született meg az a javaslat, amely szerint a repülési ajánlatot nyújtó honlapon, az ajánlattal együtt fel kell tüntetni a repülés egy főre eső CO2 -kibocsátást, és az üzemagyag-fogyasztást is, összehasonlítva az elérhető vasúti és közúti tömegközlekedés ilyen adataival.

Ez azt jelenti, hogy minden ember tudni fogja, mennyire terheli a környezetét, ha repülőt vagy vonatot választ, melyiket mennyi pénzért teheti meg, és mennyi ideig utazik repülővel vagy vonattal. Az utazók érdeke a környezet védelmével összekapcsolódik.

A gyakorlatban egy Budapest-Bécs oda-vissza út esetében egy helyen láthatóvá válna, hogy a vasutat választva az utas nem veszít időt, de akár több mint 50 000 Ft-ot spórolhat, és emellett a környezetet is kíméli.

Barsiné Pataky Etelka, néppárti képviselő szerint összességében jó döntést hozott az Unió, jó döntést támogatott a FIDESZ, mert csupán a szabályozás módosításával, plusz kiadás nélkül, vagyis az emberek pénztárcájának kímélésével sikerül az utazni vágyók és a környezet érdekeit együttesen érvényesíteni.