Átütő siker: Az EP elsöprő többséggel támogatta a Braille-írással ellátott csomagolásokról szóló indítványt


Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament 447 képviselője támogatta Kósa Ádám fideszes EP-képviselő és négy képviselőtársának indítványát, mely az ipari termékek Braille-írással ellátott csomagolására szólít fel. Ezzel a kimagasló számú aláírással az írásbeli nyilatkozat az EP jelenlegi törvénykezési periódusának legnagyobb támogatottságú indítványává vált, mely egyértelműen bizonyítja az EP elkötelezettségét a vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelének javítása felé.

„A nyilatkozat kiemelkedő támogatással került elfogadásra, s miután az Európai Parlament hivatalos állásfoglalásának minősül, az unió intézményeinek kötelessége foglalkozni a kérdéssel” – mutatott rá Kósa Ádám, az EP Fogyatékosügyi Munkacsoportjának elnöke. „Indítványunkban felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül az ipari termékekre vonatkozó Braille-feliratozással kapcsolatos szabályozást. Ezzel egyidejűleg egyértelmű, általános jelzést kívánunk küldeni a termékek előállítóinak, közvetetetten pedig forgalmazóinak is, bíztatva őket a jó gyakorlatok átültetésére. Ennek eredményeként a gyártók nem csak fogyasztóik megfelelő tájékoztatását és elégedettségét érhetik el, hanem eljuttathatják termékeiket egy közel 30 milliós európai célcsoporthoz is” – fogalmazott a néppárti politikus.

A nyilatkozat szoros összhangban áll Kósa Ádám fogyatékossággal élők mobilitásáról és társadalmi befogadásáról és az Európai Bizottság tavaly év végén megjelent 10 éves fogyatékosságügyi stratégiájáról szóló jelentésével; a Vakok Európai Uniójának (EBU) álláspontjával; az EU Alapjogi Chartájával valamint a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezménnyel. A kezdeményezés felszólítja az Európai Bizottságot, hogy a Braille-írásos termékcsomagolás ügyében kezdeményezzen széleskörű konzultációt és a tudatosság növelése érdekében teremtsen megfelelő és hatékony garanciákat az európai vállalkozások számára. A Parlament a közös nyilatkozatot eljuttatja a tagállami parlamentek és az ENSZ illetékes szervei részére is.

Brüsszel, 2011. június 23.

További információk:
Kósa Ádám irodája: +32-228-47208