Az EP elkötelezett az európai gazdaság és az euró stabilitása iránt

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta az ún. hatos gazdasági csomag elemeit. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint: "Az Európai Parlament nagy többsége elkötelezett az európai gazdaság és az euró stabilitásának megteremtése iránt. A mai döntéssel jó irányba tettünk egy jó lépést. Megmaradt a lehetőség, hogy a Tanács és a Parlament a következő két hétben megállapodhasson a gazdasági kormányzással kapcsolatban még nyitva maradt két kérdésben, s azt a Parlament a júliusi plenáris ülésen a végszavazással elfogadhassa. Ez az európai polgárok és egész Európa érdeke" - hangsúlyozta a néppárti politikus.

Mint ismeretes, az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott arról a hat elemből álló jogszabálycsomagról, amely a tagállamok gazdaságirányításának összehangolását, a tagállami költségvetés számon-kérhetőségét és a gazdasági unió valódi, a közös valuta melletti második pillér megteremtését célozza. Az Európai Parlament a csomag miden elemét elfogadta, a végszavazás azonban elnapolásra került. Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint az Európai Parlament mai döntésével a szabályok, az átláthatóság, és a felelős döntéshozatali eljárás mellett tette le voksát.

"Ezek a jogszabályok felruházzák az EU-t azokkal az eszközökkel, amelyekkel megerősítheti a gazdaságirányítást, javíthatja a költségvetési fegyelmet és meggátolhatja a makrogazdasági egyensúlytalanságok kialakulását, amely hosszú távon az euró stabilitását is veszélyezteti"- emelte ki a néppárti képviselő. A gazdaságirányítási csomag szabályai azért is újszerűek, mert a deficitek mellett az államadósság összmértékét is figyelembe veszik, s így időben jelezni tudják, hogy az adott kormány gazdasági eredménye mögött áll-e valós teljesítmény.

Az EP baloldali frakciói a jogszabálycsomag ellen szavaztak, ami Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint rendkívül felelőtlen lépés volt. "Miután több szocialista kormány elhibázott gazdaságpolitikájával számos tagállamot vagy csődbe vitt, vagy a csőd szélére sodort, a mai szavazás során a baloldali frakciók mégis a felelős európai gazdaságpolitika megteremtése ellen szavaztak. Úgy látszik nem képesek sem beismerni hibáikat, se nem tanulnak azokból, sőt, felelőtlen magatartásukkal rendkívül veszélyes üzenetet küldenek a piacoknak" – emelte ki a néppárti politikus.

A mai plenáris szavazással még nem zárult le a gazdaságpolitikai jogszabálycsomag témája, hisz vannak még nyitott kérdések, amelyeket a Tanácsnak az EP mostani határozott és egységes véleményével együtt a soron következő tanácsülésen újra napirendre kell vennie. A feleknek kompromisszumos ajánlatot kell találnia annak érdekében, hogy a csomag első olvasatban végszavazásra kerüljön a július eleji strasbourgi plenárison.