Egyéb

Az Európai Bizottság 2010. évi munkaterve – kimaradnak a fogyatékos emberek?

Az Európai Bizottság 2010. évi munkaterve – kimaradnak a fogyatékos emberek?

2010. 04. 27.

A néppárti európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) több kérdést intézett a fogyatékosságügy kapcsán Andor László az Európai Bizottság foglalkoztatási- és szociális ügyek biztosához, aki ugyan együttműködését ígérte, de konkrét lépéseket nem említett.
Az Európai Bizottság egyik legfontosabb, a közeljövőre vonatkozó vállalása szerint, minden jelentősebb kezdeményezés, és jogalkotási előterjesztés esetén hatásvizsgálatot végez.
Dr. Kósa Ádám felhívta a figyelmet, hogy az Európai Tanács előtt már két éve fekvő antidiszkriminációs irányelv-tervezet kapcsán még idén hasznos lenne egy olyan hatástanulmány, amely meggyőzné a bizonytalan tagállamokat az irányelv szükségességéről. A képviselő elmondta azt is, hogy az EU 2020-as stratégiában szereplő, zászlóshajóknak nevezett kezdeményezések (pl. digitális ütemterv, kutatás-fejlesztés, új képességek és munkahelyek) kapcsán elengedhetetlen az idősek és fogyatékkal élők helyzetének, szerepének figyelembe vétele. „Ezzel szemben sajnálatos, hogy a március végén kiadott európai bizottsági munkatervben az alapjogok területén nem került kiemelésre a fogyatékossággal élők helyzete, miközben más, méltányosan említett hátrányos helyzetű csoportok igen” – mondta Kósa.
Andor László a képviselő felvetéseire válaszolva kifejtette, hogy a foglalkoztatás növelése nem képzelhető el a fogyatékos emberek nélkül. Elmondta, politikai párbeszéd folyik a tagállamokkal az irányelv-tervezet kapcsán az akadálymentesítés, és a hozzáférhetőség biztosítása érdekében. A biztos végül megígérte, együttműködik a fogyatékos emberek alapjogainak biztosítása érdekében a bécsi székhelyű Európai Unió Alapjogi Ügynökséggel (FRA).