Egyéb

Az Európai Tanács az egyenlő esélyekről

Az Európai Tanács az egyenlő esélyekről

2009. 12. 17.

A személyek közötti, vallásra vagy meggyőződésre, fogyatékosságra, életkorra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elve volt a napirenden december 16-án Strasbourgban.
Kósa Ádám arra volt kíváncsi, tervezi-e a Tanács egységes, kivételeket nem ismerő alapok létrehozását a megkülönböztetés elleni politika számára (például árucikkek tervezése, gyártása terén) a fenntartható társadalom megteremtése érdekében.
Cecilia Malmström Európa-ügyi miniszter elismerte a hozzáférhetőség kulcsfontosságát a megkülönböztetés ellen irányuló harcban, és ígéretet tett, hogy a január végéig tartó svéd EU-elnökség alatt figyelemmel lesznek a szóban forgó javaslatra.
Figyelembe véve, hogy az infrastruktúrához és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés sokszor az országokban ténylegesen kihívás, elfogadhatatlan, hogy a tagállamok 10 vagy 20 évvel halasztják el az (új) infrastruktúra és az (új) szolgáltatások könnyebb és valódi elérhetőségét célzó új szabályok elfogadását – magyarázta Kósa.
A képviselő kérdésére válaszolva Malmström elmondta azt is, bár korábban már megfogalmazódott az egységes, kivételeket nem ismerő alapok létrehozásának terve, mely a megkülönböztetés elleni politika számára elengedhetetlen, erről további egyeztetésekre van szükség.
Malmström, aki a II. Barroso Bizottság belügyért felelős biztos-jelöltje is, kiemelte ugyanakkor a Fogyatékos Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezményt, a Lisszaboni Szerződést, és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, mint nélkülözhetetlen dokumentumokat.