Csökkentett költségvetés mellett egyenlő esélyek

Surján László képviselő, az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának tagja nagy előrelépésnek nevezte, hogy az Európai Unió 2009. évi költségvetési tervezetében az új tagállamok - most először - a régi tagállamokkal azonos összegben jutnak felzárkóztatási támogatáshoz.

„Az Európai Bizottság május 6-án elfogadta a 2009. évi un. előzetes költségvetést.” Európai parlamenti képviselővé választásom óta következetesen képviselem, hogy az új tagállamok felzárkóztatása az Unió egyik legfontosabb feladata. Különösen fontos ez akkor, amikor egészében az uniós költségvetés több mint 3 százalékkal szűkül.”-hangsúlyozta Surján László.

A visszalépés egyébként részben a tagállamok miatt van, hiszen még mindig nem éltek a 2007-13 közötti pénzügyi keretterv összes lehetőségével. A tagállamok egy része  nem volt képes fölhasználni a rendelkezésre álló összegeket. Ezért csökkenthette az Európai Bizottság a felzárkóztatásra költhető pénzeket mintegy 14 százalékkal. Magyarország számára fontos, hogy a mezőgazdasági támogatások kerete 5%-kal bővül.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága elismerte, hogy bizonyos téren érdemi programok indulhatnak 2009-ben, de kételkedik abban, hogy az Európai Unió a 2008-hoz képest 4 milliárd eurós csökkenéssel finanszírozható lesz.