„E tekintetben együtt gondolkodik az EU és a kormány”

Az EP által elfogadott jogszabály személyre szabott tájékoztatásra kötelezi a pénzintézeteket – reagált egy devizahiteleseket érintő kérdésre egy más témában tartott sajtótájékoztatón Pelczné Gáll Ildikó, hétfőn.

Ugyanitt Kósa Lajos a rezsicsökkentés lehetséges következő fordulóját érintő kérdésre válaszolva kiemelte: a munka nem ért véget, folyamatosan figyelni kell, hogyan alakul a rezsi ára, és azt, hogy mit tesznek lehetővé a világpiaci mozgások.
 
Arra a felvetésre pedig, hogy a választások előtt számíthatnak-e még a bajba jutott devizahitelesek újabb kormányzati segítségre, a Fidesz ügyvezető alelnöke megerősítette: egészen biztos, hogy lesznek még lépések ebben a ciklusban.
Pelczné Gáll Ildikó reakciójában arra hívta fel a figyelmet, hogy „e tekintetben abszolút együtt gondolkodik az Európai Unió és a magyar kormány”. Hozzátette: az EP elfogadott egy a devizahitelekről szóló jogszabályt, amely rögzíti, hogy a tájékoztatási kötelezettség nem azonos a marketing felhívással, továbbá személyre szabott tájékoztatásra kötelezi a pénzintézeteket. Ezen túl biztosítani kell az átválthatóságot, az egyösszegű visszafizetés lehetőségét és számos más peremfeltételt is.
 
Ugyanakkor a néppárti képviselő azzal indokolta a folyamatos kormányzati beavatkozást a területen, mert az EU-s jogszabály hatálya nem visszamenőleges. Ennek kapcsán leszögezte: „ebből a csapdahelyzetből közösen kell kijutni és segíteni a családokat”.
 
Mint ismert, az országos választmány véglegesítette a jövő évi parlamenti választáson induló Fidesz-KDNP-s egyéni képviselőjelöltek névsorát. Az ezt érintő felvetésre Kósa Lajos válaszolt, aki szerint: „a Fidesz-frakció eddigi színvonalához mérten is egy nagyon jó frakciónk lesz, ha ezeket a jelölteket megválasztják” . 
 
Ez a testület a jelöltállítás szervezete, nem a kampányirányításé, utóbbi továbbra is az elnökség feladata – reagált a Fidesz választási egyeztető bizottságát érintő kérdésre Kósa Lajos.
 
(fidesz.hu)