Eredményes az első Európai Roma Csúcstalálkozó + videóriport

Ma kezdődött Brüsszelben az első Európai Roma Csúcstalálkozó. Az egész napos rendezvény a legmagasabb szinten biztosít fórumot az uniós intézmények és az európai roma civilszervezetek vezetői számára, hogy a formálódó Európai Roma Stratégia tartalmáról egyeztessenek. – Járóka Lívia közleménye.

A nagyszabású konferenciát José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyitotta meg, aki beszédében a romák helyzetének javítását célzó eszközök széles skáláját indítványozta, valamint javaslatot tett egy európai platform létrehozására a romák társadalmi befogadásáért. Ezt követően Soros György, a Nyílt Társadalom Intézet és a Soros Alapítvány elnöke mondott vitaindító beszédet, melyben kiemelte a jól képzett fiatal roma generáció szerepét az előítéletek elleni harcban.

A csúcstalálkozó „Idő a cselekvésre – egy erős partnerség a romák befogadásáért” című nyitópaneljében Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője, a szakpolitikai paradigmaváltás szükségességéről beszélt, és a romákkal kapcsolatos tévképzetek eloszlatását sürgette. A képviselőnő elmondta, hogy a többségi társadalom számára nem csupán erkölcsi parancs, de gazdasági szükségszerűség is a romák társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja. Járóka hangsúlyozta, hogy ebben az esetben valóban vissza-integrálásról beszélhetünk, hiszen a romák évszázadok óta szellemi és anyagi téren egyaránt nagyban hozzájárultak az európai társadalmak fejlődéséhez és csupán az elmúlt évtizedekben kénytelenek a kirekesztéssel szembesülni. A foglalkoztatásnak számos előfeltétele van, melyek közül a legfontosabb a megfelelő oktatás biztosítása az óvodától egészen az élethosszig tartó tanulással kapcsolatos programokig – mondta a képviselőnő.

A panelbeszélgetésen részt vett még Vladimir Spidla foglalkoztatásért és szociális ügyekért, valamint Jan Figel oktatásért és kultúráért felelős biztos, továbbá Christine Boutin francia lakásügyi miniszter és Nicolae Gheorghe, az EBESZ korábbi főtanácsadója is.


Az EUvideohu összeállítása az eseményről: