Európai Unió a fogyatékossággal élő személyekért

Az Európai Parlament adott ma helyt annak a magas rangú politikai találkozónak, amelyen EU Intézmények vezetői - köztük az Európai Parlamentet képviselő fideszes Kósa Ádám - megerősítették elkötelezettségüket a fogyatékossággal élő polgárok jogainak védelme mellett.

A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezmény (UNCRPD) végrehajtását ellenőrző testület, az ún. EU Framework – az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európai Ombudsman, valamint az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) – magas rangú vezetői a mai napon azért találkoztak Brüsszelben, hogy megerősítsék elkötelezettségüket az ENSZ egyezményben foglalt jogok érvényesülésének előmozdítása, védelme és ellenőrzése terén és elfogadják a következő két évre szóló munkaprogramjukat.
 
A munkaprogram tartalmazza egy akadálymentes weboldal elindítását, ahol a polgárok tájékozódhatnak az EU Framework egyes tagjainak az ENSZ Egyezmény érvényesítése érdekében végzett tevékenységéről. A weboldalon található információk hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az emberek belelássanak, mit tesz az Európai Unió a fogyatékossággal élő személyekért.
 
A találkozón az Európai Parlament Foglalkozási és Szociális Bizottságát képviselő Kósa Ádám hangsúlyozta, hogy EP-képviselőként minden lehetséges eszközzel azért dolgozik, hogy az Európai Unió jogalkotása és politikái megfeleljenek az ENSZ Egyezménynek. Kósa kiemelte, hogy az EP az elkövetkező hónapokban felállít egy parlamenti bizottságokon átívelő munkacsoportot, amely figyelemmel fogja kísérni, és amikor csak lehetséges koordinálni fogja azokat a dokumentumokat és figyelemfelhívó tevékenységeket, amelyek kapcsolatba hozhatóak a fogyatékos személyek jogaival.
 
Kósa emellett utalt arra is, hogy az EP újjáalakult Fogyatékossági Munkacsoportja – amelynek társelnökei közül többen egyúttal az EU Framework képviselői is – a jelenlegi jogalkotási ciklusban is folytatja tevékenységét, vagyis a CRPD Egyezményre vonatkozó információ megosztását–mind az EU intézményeken belül,mind a civil társadalom felé.
 
Háttér: Az Európai Unió a történelemben először csatlakozott emberi jogi egyezményhez, amikor 2011-ben aláírta az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló Egyezményét (CRPD Egyezmény). Az Egyezményt valamennyi EU tagállam önállóan is aláírta és – Finnország, Írország és Hollandia kivételével – ratifikálta is. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió – csakúgy, mint annak egyes tagállamai – köteles érvényesíteni a fogyatékossággal élő személyek jogait.
 
Az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottsága (CRPD Bizottság) idén vizsgálja felül, hogy az EU eleget tett-e az Egyezményben vállalt kötelezettségeinek. Az Európai Bizottság tavaly decemberben nyújtotta be ezzel kapcsolatos jelentését a CRPD Bizottsághoz, amelyet a CRPD Bizottság tavaszi ülésszakán vizsgál majd meg és áprilisban közzéteszi azon ügyek listáját, amelyek tekintetében további tisztázást vár az Európai Uniótól. Erre a listára az EU köteles válaszolni és ennek alapján a CRPD Bizottság 2015 őszi ülésszakán elkészíti jelentését arról, hogyan is érvényesülnek a fogyatékossággal élő személyek jogai az Európai Unióban.
 

A mai találkozón részt vettek: 
– Soledad Cabezón Ruiz (S&D) spanyol EP-képviselő
– Kósa Ádám (EPP)EP-képviselő
– Gunta Anca, az EDF elnök-helyettese (kerekesszékben)
– Morten Kjaerum, az FRA igazgatója
– Maria-Luisa Cabral (Európai Bizottság) 
– Helga Stevens (ECR) belga EP-képviselő
– Aidan O'Sullivan, az Európai Ombudsmani Hivatal kabinetfőnöke
– Michel Servoz, igazgató (Európai Bizottság – Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás)
 
Sajtóközlemény – Európai Bizottság:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=2185&furtherNews=yes
 
Sajtóközlemény – EDF:
http://www.edf-feph.org/Page_Generale.asp?DocID=22112&thebloc=33400