Fából vaskarika: kevesebb pénzből több Európa

Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti időszak uniós pénzügyi kerettervére vonatkozó javaslatát. A dokumentumban a gazdasági krízisre hivatkozva megfosztanák az Európai Uniót a szükséges hatékonyságtól, jelentős visszalépést tervezve a kiadások területén. Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő ezzel kapcsolatban kijelentette: "Az előzetes nyilatkozatokkal ellentétben az Európai Bizottság nem állt az Európai Parlament mellé, s feláldozta a hatékony európai politika lehetőségét a tagállami költségvetések oltárán."

A Bizottság javaslata a kötelezettségvállalásokat a 27 EU tagállam nemzeti összjövedelmének 1,12 %-áról jelentősen szűkíti, ezentúl mindössze 1,05 % állna rendelkezésre. A visszalépés a kifizetések esetén is számottevő: ezek a jelenlegi 1,06 százalékról 1%-ra zsugorodnának. Helyes lépés viszont a brit visszatérítés megszűnése, ám felesleges kozmetikázás a helyette javasolt új általános visszatérítés. "Örvendetes, hogy növekszik a kutatás-támogatás, amelyből éles versenyben részesedhetnek Európa legjobbjai. A rendelkezésre álló 80 milliárd euró azonban még messze nem versenyképes más térségek hasonló célú ráfordításaival" – mutatott rá Surján László.

"Az Európai Parlament határozott szándéka a mezőgazdasági és a felzárkóztatási támogatások megőrzése. Mivel ezen a téren az Európai Bizottság komoly csökkentést tervez, a végső döntés előtt nagyon nehéz tárgyalások várhatóak, hiszen a Parlament hozzájárulása nélkül nem lesz új pénzügyi keretterv" – összegezte az első elemzés végeredményét Surján László kereszténydemokrata politikus.