Foglalkoztatás

Felelőtlen baloldali ígéret az európai minimálbér!

2019. 10. 10.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott az euróövezet foglalkoztatási és szociális politikájáról. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet, hogy a jelentés látszólag nem érinti hazánkat, mint euróövezeten kívüli országot, azonban a baloldal bújtatva olyan rendelkezéseket kíván belecsempészni, amelyek a jövőben lehetővé tennék az euróövezeten kívüli tagokra történő esetleges kiterjesztést is.

Kósa Ádám emlékeztett: Magyarországon súlyosabb volt a 2008-as pénzügyi válság, mint az európai országok többségében, amit nagy részben az akkori baloldali kormányzás felelőtlen ígérgetésein alapuló költekezései okozták. Ma, egy évtizeddel később, a Fidesz kormány kitartó munkájának köszönhetően a magyar gazdaság sokkal ütésállóbb, kevésbé sérülékeny, mint a korábbi világgazdasági lassulások, válságok előtt volt.

A Fidesz-KDNP képviselője kiemelte, hogy most, amikor Magyarország növekedési pályán van, nagyon kell vigyáznunk elért eredményeinkre. Meg kell akadályoznunk, hogy a baloldal újra felelőtlen és teljesíthetetlen ígéretekkel tévessze meg a választópolgárokat, mint például az európai minimálbér vagy az európai munkanélküli viszontbiztosítás. Ráadásul egy olyan időszakban teszik mindezt, amikor a Brexit miatt az Európai Unió költségvetésnek a csökkenésétől kell tartani.

Kósa hangsúlyozta: felelős politikus nem támogathat olyan ötleteket, melyek a jelenlegi helyzetben új pénzügyi eszközt, vagyis új kiadást vezetnének be, ráadásul korlátoznák a tagállamok gyors reagálási képességeit a szociálpolitikai kihívásokra. „Kevesebb pénzből nem lehet többet költeni, ezt minden háziasszony nagyon jól tudja” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Brüsszel, 2019. október 10.