Fokozottan sújtja a romákat az emberkereskedelem és kizsákmányolás

Az emberkereskedelem és kizsákmányolás növekvő problémájáról és a roma közösségek fokozott sebezhetőségéről tárgyalt Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő és Cecilia Malmström belügyekért felelős uniós biztos.

Cecilia Malmström, az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosa Járóka Líviával, a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerének nemi szempontjairól szóló jelentés előterjesztőjével tárgyalt az emberkereskedelem és kizsákmányolás uniós kezeléséről. Malmström és Járóka egyetértettek abban, hogy e jelenségek a nyomor és társadalmi kirekesztés miatt sújtják aránytalanul nagy mértékben a roma nőket. Járóka hangsúlyozta, hogy nincsenek specifikus roma sebezhetőségi faktorok és a roma nők magas áldozattá válási arányát olyan társadalmi hátrányok magyarázzák, mint az etnikai és nemi diszkrimináció, alacsony iskolai képzettség, munkanélküliség, családon belüli erőszak, hajléktalanság, vagy az állami nevelőintézetben való nevelkedés.
 
A néppárti EP-képviselő emlékeztetett, hogy a kutatások szerint az áldozatok kevesebb, mint egynegyede kerül kapcsolatba a hatóságokkal, mivel félnek a bűnözők megtorlásától, illetve az általuk elkövetett cselekmények miatti büntetéstől. Járóka ezért üdvözölte az emberkereskedelem megelőzéséről szóló 2011/36-os uniós irányelv "büntetlenségi klauzuláját", amely mentesíti az áldozatokat a kényszerítés hatása alatt elkövetett cselekményekért való felelősség alól. A megbeszélés során Járóka és Malmström több konkrét szakpolitikai kérdést is érintett, így az áldozatok társadalmi rehabilitációjáról, az érintett szakemberek képzéséről, a legveszélyeztetettebb csoportokat célzó figyelemfelkeltő kampányok indításáról, a hatóságokkal együttműködő tanúk védelméről, illetve az áldozatok számára hozzáférhető készenléti szolgálatok felállításáról is egyeztettek.