Foglalkoztatás

Hazánk Európa élmezőnyében: egyre többen dolgoznak Magyarországon

Hazánk Európa élmezőnyében: egyre többen dolgoznak Magyarországon

2023. 09. 14.

Az Európai Unió, összhangban az átfogó gazdaságpolitikai céljaival, évről évre iránymutatást fogalmaz meg a tagállamok számára a foglalkoztatás területén. 2023-ban a munkahelyekre, a készségekre és a szegénység csökkentésére vonatkozóan fogalmaztak meg új célkitűzéseket. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője ennek kapcsán kiemelte: „Magyarországon ma több ember dolgozik, mint egy évvel ezelőtt, pedig már a 2022-es adatok alapján is az EU élmezőnyébe tartoztunk.”

 A képviselő emlékeztetett: „Már 7 évvel a határidő előtt túlteljesítjük a célt. A 2030-ra kitűzött kiemelt uniós cél ugyanis az, hogy a 20–64 év közötti lakosság legalább 78 %-a dolgozzon. Magyarországon a férfiak esetében illetve a fővárosban ezt az arányt már meghaladja a foglalkoztatottak létszáma (79%), míg a nők esetében is szépen emelkedik az arány (70,5%).”

A részletekről szólva a politikus elmondta: „Magyarországon 2023. júliusában 4 millió 766 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, amely 51 ezerrel több, mint egy éve. Az országhatárainkon belül dolgozók száma 31 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 7 ezerrel nőtt, miközben a közfoglalkoztatottaké 7 ezerrel csökkent”.

Kósa hangsúlyozta: „Hazánk elkötelezett a munkaalapú gazdaság fenntartása mellett. Az évek óta tartó következetes támogatás révén növekvő foglalkoztatás igazi magyar sikertörténet.”

Háttér:
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20230427-2
https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/fog/fog2306.html

Strasbourg, 2023. szeptember 13.