Hitelminősítő intézetek: Függetlenségük érdekében egységes uniós szabályozásra van szükség

Az Európai Parlament ma délutáni plenáris ülésén a hitelminősítő intézetek uniós szabályozásáról tartottak vitát. Pelczné Dr. Gáll Ildikó felszólalásában a hitelminősítő intézetek egységes európai uniós szintű szabályozásának és felügyeletének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Jean-Paul Gauzés francia néppárti képviselő által készített jelentés előirányozza, hogy a hitelminősítő intézeteket és termékeiket integrált módon, egységes szempontok szerint ellenőrizzék Európa-szerte. Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint alapvető fontosságú a hitelminősítő intézetek szabályozása, s az intézmények habitusát és működését elnézve sajnos mindig van aktualitása.

A néppárti politikus beszédében kiemelte: nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az intézetek pontosan mit és hogyan minősítenek, hiszen köztudott, hogy a válság bekövetkezte előtt ezen hitelminősítők több ezer milliárd dollár kétes vagy rossz fedezetű értékpapírnak adtak kiváló besorolást, ezzel sajnos korlátlan teret adva a spekulációnak.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó felszólalásában kitért a hitelminősítő intézetek függetlenségének kérdésére is. Kiemelte, hogy összehangolt, hamis leminősítésekkel és negatív híresztelésekkel bármelyik országot fizetésképtelen helyzetbe lehet hozni, így azt is biztosítani lehet, hogy az újabb hitelek felvételére kényszerülve egyre kiszolgáltatottabb ügyfél maradjon az adósok piacán. „Ilyen szempontból, különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kis, nyitott gazdaságok és az eurózónán kívüli tagállamok” – tette hozzá.

„A gazdasági világválság, melyhez nem kis részben a hitelminősítő intézetek is hozzájárultak, megmutatta, hogy szükség van ezen intézmények működésének szabályozására és minden területet átfogó, uniós-szintű felügyeletére”- zárta hozzászólását a fideszes európai parlamenti képviselő.

A jelentésről az Európai Parlament plenáris ülése holnap fog szavazni.