Jól halad az európai gazdasági koordináció erősítése

"Semmilyen más javaslat vagy paktum sem terelheti el a figyelmet, nem lehet egyenértékű, s nem élvezhet prioritást a gazdasági kormányzás erősítését célzó jogszabálycsomaggal szemben - hívta fel a figyelmet az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén Pelczné Dr. Gáll Ildikó. A fideszes EP-képviselő szerint a mai és holnapi EU csúcs áttörést hozhat az EU gazdasági-politikai életében, újabb szintre emelve az európai szolidaritást. Ez a küszöbön álló áttörés elsősorban a magyar soros elnökség eddigi megfeszített munkájának köszönhető.

A legújabb gazdasági adatok szerint Európa gazdasága kifelé halad a válságból. Ezt a folyamatot a mai és holnapi EU csúcs egyeztetései tovább erősítheti. Az elfogadás előtt álló intézkedéscsomag egyik fontos eleme az a makrogazdasági koordinációs ciklus, az európai szemeszter, melynek első szakaszát a magyar elnökség által elkészített jelentés zárja.

"Ez a jelentés azért is fontos, mert lehetőséget teremt arra, hogy a válság utáni versenyképes uniós gazdaság képét megrajzolhassuk" – emelte ki Pelczné Dr. Gáll Ildikó. Ennek révén a végső cél, vagyis az emberek és a pénzpiacok bizalmának, valamint Európa gazdasági erejének visszaállítására irányuló folyamat is tovább erősödhet. 

A  magyar soros elnökségnek kiemelkedő szerepe volt, hogy a múlt hét folyamán a hat részből álló jogszabálycsomag általános irányvonala elfogadásra került, s ennek köszönhetően elkezdődhet a Parlament és a Tanács közötti koordináció. Ezzel kapcsolatosan Pelczné Dr. Gáll Ildikó kiemelte: a hatásos és hatékony gazdasági kormányzás csak akkor valósulhat meg, ha a csomag részleteiben, jól és főleg együttesen kidolgozott.

A stabilizációs mechanizmussal kapcsolatosan a képviselő egyetért azzal, miszerint a mechanizmus azért fontos, hogy tartós jogalapot teremtsen a nehéz helyzetbe került országok megsegítésére és az euró stabilitásának megőrzésére. A fideszes EP-képviselő megjegyezte: fontos, hogy a jogalkotási folyamat a tagállamok együttes érdekét figyelembe véve a Parlamenttel közösen zökkenőmentesen folytatódjon, s a rögzített és elfogadott ütemterv szerint a kitűzött időpontra eredményesen befejeződjön.