Közös érdekünk az eddigi kohéziós politika továbbvitele

Az Európai Számvevőszék éves jelentéséről tartott vitát ma délelőtt az Európai Parlament plenáris ülése. Az Európai Számvevőszék, az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Bíróság 2011. évi zárszámadásának néppárti felelőseként Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy még sok a tennivaló a valóban hatékony és szabályos uniós forrásfelhasználás megvalósításához.

 

Deutsch Tamás, az EP Regionális Fejlesztési Bizottságának tagja felhívta a figyelmet, aggodalomra ad okot az, hogy az előző évekhez képest emelkedést mutat az összes kifizetésre vonatkozó becsült hibaarány. Az Európai Számvevőszék a hibás kifizetések növekvő mértékéről számolt be a mezőgazdasági és a kutatás-fejlesztési támogatásoknál. A kohéziós források felhasználásának vonatkozásában viszont egyértelmű a javulás, hiszen a 2010-es 7,7%-ról 5,1%-ra csökkent a kohéziós alapot érintő becsült hibaarány.

Az Unió elmaradott térségeinek felzárkóztatását szolgáló regionális fejlesztési alapok a közösségi szolidaritás megtestesítői és egyben a válság elleni küzdelem legfőbb eszközei. A regionális politika nem segélyezési, hanem befektetési politika, mely hatékonyan tud hozzájárulni az Unió új növekedési stratégiájának, az Európa 2020-nak a megvalósításához. Eredményességéhez azonban nélkülözhetetlen, hogy erős és jól finanszírozott legyen ezért nagyon fontos az, hogy költségvetése a következő pénzügyi ciklusban is megfelelő maradjon.

"Az Európa 2020 Stratégia keretében az Unió rendkívül ambiciózus célokat fogalmazott meg, azonban a növekedés, a munkahelyteremtés, a válságból való kilábalás nem lehetséges a szükséges költségvetési háttér biztosítása nélkül" – mutatott rá a néppárti politikus.

"A kohéziós források jövőbeli mértékén is múlik majd az, hogy milyen Európában élünk 2020-ban. Az uniós szolidaritás fenntartása közös feladatunk, az eddigi kohéziós politika továbbvitele közös érdekünk" – zárta felszólalását Deutsch Tamás.