Jelnyelv

Legyen jelnyelven is beadható a petíció!

Legyen jelnyelven is beadható a petíció!

2022. 12. 15.

Az Európai Parlament plenáris ülése a Petíciós Bizottság 2021. évi tevékenységéről vitázott. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője ennek kapcsán sajnálatának adott hangot amiatt, hogy az őshonos európai kultúrák és nyelvek védelme nem tartozik az Európai Bizottság prioritásai közé. Kósa azt is fájlalta, hogy az EU siket polgárai még mindig nem nyújthatnak be jelnyelven petíciót.

Mint emlékezetes, 1,1 millió európai uniós állampolgár írta alá a „Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amellyel az Európai Unióban élő nemzeti és nyelvi kisebbséghez tartozó 50 millió személy védelmének javítását szerették volna elérni Az Európai Bizottság azonban figyelmen kívül hagyta ezt, és nem javasolta új jogi eszköz megalkotását. Kósa rámutatott: „Sajnálatos, hogy az őshonos európai kultúrák és nyelvek védelme ma nem tartozik az Európai Bizottság prioritásai közé, ahogy a polgári kezdeményezés, mint a polgárok részvételi demokráciájának eszköze, és annak hitelessége sem.”

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyelvi kisebbségek jogainak semmibevétele mellett a siketek jelnyelv használati jogát is figyelmen kívül hagyják az EU intézményei.  „Évek óta nem látszik érdemi előrelépés annak a petíciónak az ügyében, amelyben arra kérik  az Európai Parlamentet, hogy tegye lehetővé a petíciók nemzeti jelnyelveken történő benyújtását” – emlékeztetett Kósa. A fideszes képviselő nyomatékosan kéri: „Tegyék lehetővé, hogy az európai unió siket állampolgárai a saját anyanyelvükön, jelnyelven adhassák be a jövőben a petícióikat!”

Strasbourg, 2022. december 15.