Megindul-e a motor? – Vita az EP-ben a 2011-es európai költségvetésről

"Nem pénzről és hatalomról szól ez a vita, hanem arról, hogy az európai fejlődés motorja akadozik" - hívta fel a figyelmet Surján László kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, a 2011-es uniós költségvetésről az EP mai plenáris ülésén rendezett vitájában. "A Parlament továbbra is nyitott a tárgyalásokra, a felelősség a tárgyalásokra képteleneké" – hangsúlyozta a néppárti politikus.

"A költségvetés bevételi oldala már évek óta vár reformjára. A Lisszaboni Szerződés is kimondja: saját forrásokból kell a bevételt biztosítani. Rugalmas költségvetésre van szükség, nem lehet hétéves tervekkel gúzsba kötve reagálni a gyorsan változó világ kihívásaira" – emelte ki Surján László.

"De nem lehet felrúgni azokat az európai elveket sem, mely szerint a véleménykülönbségeket nyílt vitában, kompromisszummal kell megoldani. Elfogadhatatlan, hogy legyenek olyan államok, amelyek nem hajlandóak tárgyalni sem. Ez az európai szellem végét jelenti!" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

"Elegünk van az olyan politikai programoknak nevezett blöffökből – EU2020-as program, Lisszaboni Program – amelyek biztosítására nincs megfelelő forrás. Nem a parlament vitatkozik a Tanáccsal, hanem az idő szellemét nem értők vitatkoznak azokkal, akik egy működőképes Európát akarnak" – zárta felszólalását Surján László kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő.

Jelenlegi állás szerint nem lehetetlen, de nem is valószínű, hogy 2011. január elsején új uniós költségvetés lép életbe. Ekkor az év első hónapjában az idei büdzsé tizenketted része áll majd rendelkezésre.