Foglalkoztatás

Méltányos díjazást a gyakornokoknak!

Méltányos díjazást a gyakornokoknak!

2024. 02. 07.

Az Európai Parlament plenáris ülésén arról vitáztak a képviselők, hogy szükséges-e a szakmai gyakorlatra vonatkozóan uniós szinten egységes szabályokat elfogadni. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője aláhúzta: „Az eltérő tagállami sajátosságokra választ adó eltérő tagállami szabályozások miatt az egységes, kötelező uniós szabályozás nem megvalósítható és nincs is rá szükség.” Járóka Lívia, a Fidesz EP- képviselője kiemelte, hogy a roma fiataloknak is minél több gyakorlati munkaehetőségre van szükségük.

Kósa Ádám hozzátette: „Kétségtelen, hogy az elmúlt tíz évben Európa-szerte megváltozott munkaviszonyok és új helyzetek, például a távmunka elterjedése miatt szükség van a jelenlegi uniós keretszabályozás tartalmi kiegészítésére.”

„Hatékony intézkedéseket igényel a gyakornokok méltányos díjazása és szociális védelmük megteremtése, a fogyatékkal élő gyakornokok számára akadálymentes környezet kialakítása és támogatásuk abban, hogy kiszámítható munkahelyeken tudjanak elhelyezkedni” – hívta fel a figyelmet Kósa.

Kiemelte: „A minőségi szakmai gyakorlatok hozzájárulnak a fiatalok foglalkoztathatóságához, és segítik a munkaadókat a fiatal tehetségek vonzásában, képzésében és megtartásában. Ez különösen fontos ahhoz, hogy a készségek és képességek találkozzanak a munkaerőpiac igényeivel.”

Kósa hangsúlyozta: „Az Európai Parlament az utóbbi években minden tagállami hatáskörbe tartozó témában a tagállamok számára kötelező, egységes uniós szabályozást sürget. Azonban minden ilyen törekvésnek határozottan ellen kell állni, mert sértik a tagállamok szuverenitását!”

Járóka Lívia felhívta a figyelmet: „A roma gyermekek 83%-át fenyegeti a szegénység az Unióban, és a legfrissebb adatok szerint 52%-uk szegregált iskolába jár. Tisztességes gyakornoki, illetve gyakorlati helyek biztosításával segíthetjük őket abban, hogy kitörjenek a szegregált környezetükből, új készségeket tanulva”. „Az Erasmus+ egyike azoknak a programoknak, amely nagyon sok magyar és magyar roma diáknak biztosított arra lehetőséget, hogy más kultúrába, társadalomba és nyelvbe nyerjenek betekintést.” „Magyarország azonban még mindig nem kapja meg a legtöbb támogatást az állásfoglalásban is említett forrásokból, és a magyar diákok ki vannak zárva az olyan programokból, mint az Erasmus+” – emelte ki Járóka.

Strasbourg, 2024. február 7.