Foglalkoztatás

Méltányos munkakörülményeket a platform-munkavállalók számára is!

Méltányos munkakörülményeket a platform-munkavállalók számára is!

2021. 09. 14.

Az Európai Parlament plenáris ülése hétfő este eszmecserét folytatott a platform-munkavállalók jogairól a digitális fejlődéshez kapcsolódó új foglalkoztatási formák kapcsán. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány alatt Magyarországon is sokak életét segítette a platform-munkavállalás, hiszen ez biztosította jövedelmüket.

Kósa hangsúlyozta, vitathatatlan, hogy szükség van az innovatív megoldásokra, és a fogyasztók szívesen használnak applikációkat különféle szolgáltatások megrendelésére. „Az is egyértelmű, hogy a platform-munkavállalóknak is joga van egészséges és biztonságos munkakörülményekhez, szociális ellátáshoz, továbbképzéshez, valamint méltányos és átlátható munkakörülményekhez” – húzta alá a Fidesz EP-képviselője.

„El kell ismerni azt is, hogy ezen munkavállalók sokszor önfoglalkoztatók és figyelni kell arra, hogy ez részükről ne kényszer legyen, ugyanakkor tiszteletben kell tartani azok döntését, akik így akarnak dolgozni, ha a tagállami jogszabályoknak ez megfelel”- tette hozzá Kósa.

Kiemelte, jobban figyelembe kell venni a kkv-k érdekeit, mert ezek képezik az európai gazdaság gerincét, az összes uniós vállalkozás 99%-át. „Ezért különösen sajnálatosnak tartom, hogy a jelentés mindössze két helyen említi meg a kkv-kat” – mutatott rá felszólalásában Kósa Ádám.

Strasbourg, 2021. szeptember 14.