Foglalkoztatás

Nekünk az Unióban az európai polgárok jóléte és megbecsülése az első!

Nekünk az Unióban az európai polgárok jóléte és megbecsülése az első!

2021. 05. 19.

Az Európai Parlament arról vitázott szerda délután, hogy miként tudná megkönnyíteni az EU-n kívülről érkező személyek munkavállalását. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hozzászólásában tiltakozott az ellen, hogy a kelet-európai munkavállalók hátrányos megkülönböztetést szenvednek el, miközben az EU migránsokat hív be dolgozni.

Kósa Ádám emlékeztette az Európai Parlamentben ülő képviselőtársait, hogy mind a kiküldetési irányelvet, mint a mobilitási csomagot úgy írták újra a nyugat-európai országok igényei szerint, hogy hátrányba hozták a kelet-európai munkavállalókat és fuvarozókat. „Szociális dömpingről kiabálnak, miközben csak a saját piacaikat kívánják protekcionalista módon megvédeni” – hangsúlyozta Kósa. 

Kósa rámutatott, hogy egyedül az EU-s polgárok egyenlő módon kezelése segítene abban, hogy legyen elég dolgos kéz a mezőgazdaságban, az építőiparban vagy az egészségügyben. „Amikor azzal szembesülnek, hogy nincs, aki spárgát szedjen a földeken, dolgozzon a vágóhidakon, gondozza az időseket és betegeket, akkor ahelyett, hogy a saját állampolgárink számára méltányos és igazságos munkakörülményeket teremtenének, inkább arról beszélnek, hogy az üres állásokat EU-n kívülről érkezőkkel töltsék be, ami nonszensz” – jegyezte meg a képviselő.

A képviselő tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy a megoldást nem az EU-s állampolgárokban, hanem az EU-n kívülről érkező bevándorlókban látják. „Vissza kell térni az Európai Unió alapító szerződéseinek  szelleméhez, melyek garantálják a személyek és a szolgáltatások szabad mozgását! Nekünk az Unióban az európai polgárok jóléte és megbecsülése az első!” – emelte ki Kósa.

Brüsszel, 2021. május 19.