Orbán: a neoliberalizmus kora lejárt

A neoliberális kísérletezés ideje lejárt, a piac mindenhatósága és önszabályozása csak elmélet, az állam szerepe pedig maga a valóság - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök az Európai Néppárt pénteki budapesti rendezvényén kifejtette, a különböző spekulatív pénzügyi tranzakciók szabályozása nemcsak azért szükséges, mert válság van, hanem azért is, mert a jövőt csak valóságra, valós értékekre lehet építeni az utópiák és spekulációk helyett.

Az Európai Ötletek Hálózata (European Ideas Network, EIN) 2010-es nyári szabadegyetemét Budapest patinás szállodájában, az Intercontinentalban rendezte meg. A konferencia középpontjába a gazdasági válság leküzdése és a szegénység elleni harc került. A többnapos tanácskozás pénteki napján felszólalt többek között Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke; Alvaro Uribe volt kolumbiai elnök; Yves Letreme belga miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A 2002-ben alapított Európai Ötletek Hálózata fórumot kíván nyújtani politikusoknak, szakértőknek, üzletembereknek, és újságíróknak az európai térséget érintő ügyek megvitatásában. Az Európai Parlament néppárti frakciójának (EPP) keretei között működő szerveződés, továbbá közel negyven szellemi műhely és alapítvány működését is koordinálja a térségben. A szeptember 16. és 18. között tartott konferencián az Európai Parlament tagjai mellett a világ országainak politikusai is felszólaltak.

A pénteki nap folyamán megvitatásra kerültek az európai térség gazdaságélénkítő lehetőségei, a koppenhágai csúcs eredménytelen energiapolitikai kísérletei, napirendre került a világkereskedelem jelenlegi helyzete, továbbá a közép-kelet-európai demokráciák átalakítása és modernizálása. Fontos téma volt Európa biztonsága az egyre szélesebb teret nyerő terrorizmussal szemben. A kérdés megvitatása során felszólalt Alvaro Uribe volt kolumbiai elnök és Németh Zsolt külügyi államtitkár is.

A kerekasztal-beszélgetések során a megjelent szakértők 2020 Európájáról is kifejtették véleményüket. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bevezető felszólalása után a Google képviseletében Simon Hampton értekezett az európai régió telekommunikációs helyzetéről. Hampton felszólalásában a világot érő hatalmas változásokról nyilatkozott, amelyek mind gazdasági, mind technológiai, mind társadalmi téren éreztetik hatásukat. A költségvetési hiány, az öregedő társadalom és a klímaváltozás következtében jelentkező változásokkal együtt kell működni, hiszen csak így lehet lépést tartani az egyre nagyobb mennyiségű adatot feldolgozó mindennapokkal – fejtette ki.

A három napos kerekasztal-beszélgetéseket Joseph Daul, Jerzy Buzek, Yves Letreme, és Orbán Viktor ünnepélyes felszólalása zárta. Az EPP frakció vezetője, Joseph Daul beszédében a hitelesség és a bizalom fogalmai jelentették a kulcsszavakat. A parlamenti többség hitelesség nélkül semmit sem ér, vissza kell térni a valóság talajára. Jelenleg a legfontosabb dolog a biztonság és a szabadság kényes egyensúlyának fenntartása. A jövő egy nagy ’P’-vel írt politikai kérdés, melyben a 60 évvel ezelőtti európai uniós alapító atyákhoz méltó új európai víziót kell létrehozni – fejtette ki.

Az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek is tiszteletét tette a konferencia záróeseményén. Beszédének ívét a munkanélküliség, a közösségi módszertan erősítése, és egy tényleges gazdasági unió létrehozásának igénye adta. A cél a versenyképesség és a modernizáció, mely a ’néppárti család’ sorozatos sikereinek fényében egyre nagyobb felelősséget jelent. Az Európai Unió soros elnökségét adó Belgium miniszterelnöke országának jövőbeni feladatait részletezte, majd a legnagyobb globális aktualitással: a gazdasági helyzettel, és a válság végleges felszámolásának igényével fejezte be beszédét. Yves Letreme a pénzpiacokkal szembeni bizalom visszaállítását, egy fenntartható költségvetési politika kiépítését, a versenyképesség helyreállítását, és a szociális kohézió erősítését helyezte az elvégzendő feladatok listájának első helyeire.

Az esemény zárásaként Orbán Viktor magyar miniszterelnök szólalt fel. Először megköszönte az EPP támogatását a múltbeli választási vereség utáni nehéz időkben. A válság a változás tünete, amikor is az utópiák összetörték a valóságot. Ezek az utópiák elvették az emberektől a reményt, továbbá bukást és illúzióvesztést eredményeztek a polgárokban. A valóságot sikerré kell formálni, hiszen az utópiák kora lejárt. A neoliberális kísérletezés idejének vége, szigorúbb szabályokat és ellenőrzést kell bevezetni, a valóságot megteremtő hétköznapi embereket kell támogatni. Magyarország elindult ezen az úton – zárta bizakodva beszédét Orbán.

Hajdú Eszter

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az eseményen készített fotókat az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni.