Szlovák euró – vége annak, hogy mindenhová mi léptünk be elsőként (videóriport)

Az Európai Parlament szigorúbb előírásokat kérne számon Szlovákián az eurozónához való csatlakozás fejében, mint amit a szabályok lehetővé tesznek, de jogi háttér híján az ilyen lépéseknek nincs alapja. Becsey Zsolt fideszes EP képviselő szerint azonban Pozsonynak nagy a felelőssége, mert ha romlik az ország gazdasági teljesítménye, az kihathat az eurozóna későbbi bővítéseire is.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei már döntöttek, szerintük Szlovákia teljesíti az eurozóna tagságának feltételeit, de a végleges döntéshez szükség van az Európai Parlament véleményére is. Ennek kialakítása során – elsősorban német EP képviselők – zokon vették azt, hogy a szlovákok az elmúlt időszakban többször is felértékelték a koronát. Ezt a képviselők az árfolyam instabilitásaként igyekeznek beállítani, holott egy ilyen lépés nem ütközik uniós szerződésekbe. Becsey Zsolt, a Fidesz képviselője a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság vitájában is kiállt a szlovák eurotagság mellett, és dicsérte a pozsony átlal követett gazdaságpolitikát.

– „Egyszerűen csak egy nagyon elhatározott gazdaságpolitika kell, nagyon nagy fegyelem, kormányzati fegyelem, és nyilvánvalóan egy beruházásra, beruházásösztönzésre épülő fölfogás, ami nem elsősorban olyan osztogatásra épül, amelyikből nem lesz gazdasági növekedés” – hangoztatta a fideszes szakpolitikus, majd egy olyan példát említett, amit a szlovákok már megoldottak, nálunk viszont még csak most kerül napirendre. – „A belső fogyasztásnak is vannak gazdasági növekedést segítő hatásai, tehát nem arról van szó, hogy éheztetni kell az embereket, csak vannak olyan hatások, amelyekből nem lesz új növekedés, nem lesz új munkahely, mert olyan segélyt kap, hogy nem akar elmenni dolgozni. Ez az, amit a szlovákok kiküszöböltek. Őnáluk segélyt csak úgy adnak, ha valaki dolgozni akar, ami viszont növeli a GDP-t. Magyarul, egy olyan átgondolt gazdaságpolitikai fejlesztést hoztak létre, ami nálunk még nincs.”

Becsey Zsolt szerint történelmi pillanathoz érkezik el a szlovák eurotagsággal a közép-kelet-európai térség, mert eddig minden integrációs szervezetbe Magyarország lépett be elsőként, vagy legalábbis az elsőkkel együtt.

– „Történelmileg most van az először, hogy egy környező ország hamarabb lesz egy integrációs klub tagja, mint Magyarország, ez is történelmileg egy első pillanat. Szlovákiának nagy felelőssége is van, mert ha belépés után két-három évig nem lesz nagyon fegyemezett, akkor nem lesz további eurozóna bővítés a keleti irányba, a volt szovjet övezetbe, az is biztos. Ez a mostani hangulat ennek az üzenete. Tehát Szlovákia most beléphet, valószínű, sok vita után, de már a Szlovákiához fűzött megjegyzések a többieknek szólnak, hogy lám, mi megmondtuk, hogy ezek fegyelmezetlenek, és ha Szlovákia igazolja a fegyelmezetlenséget, akkor itt öt évig senki nem fog tudni belépni az eurozónába. Ez az igazi nagy tétje a dolgoknak” – összegezte a bizottsági vita hangulatát a fideszes politikus.

Az euró bevezetésének a szlovák államháztartás szempontjából is meglesznek a jótéteményei – tette hozzá Becsey Zsolt, hiszen a stabil pénz és az alacsony kamatszint miatt könnyebben lehet majd finanszírozni a költségvetést, mint például Magyarországnak.

– „Csak gratulálni lehet a szlovákoknak, hiszen valóban egyenesben vannak, és nem nyomja őket agyon egy hatalmas adósság és főleg kamatteher. Az eurozóna belépés is már egy ilyen gazdaságpolitikának az eredménye, de ennek lesz egy nagy jutalma, az hogy egy nagyon fix valutával, nagyon alcsony kamaton tudja majd magát finanszírozni egy ország. Míg mi – nem. Tehát nekünk nagyon magas a kamatterhünk” – mondta végezetül a fideszes politikus.

(EUvideohu)