Új bevételi forráshoz és friss lendülethez juthat Európa gazdasága

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága tegnap délután nagy többséggel megszavazta az elmúlt hónapok hangos vitáitól sem mentes európai pénzügyi tranzakciós adó (Financial Transaction Tax) bevezetésére vonatkozó jelentését. Az Anni Podimata görög szocialista képviselő nevével fémjelzett tervezet a különböző pénzügyi tranzakciók megadóztatásán keresztül kíván hozzájárulni Európa gazdaságának növekedéséhez és pénzügyi fegyelmének erősödéséhez.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, a szakbizottság egyetlen magyar tagja támogatta a jelentést. "A pénzügyi és gazdasági válság kialakulásáért felelős nemzetközi pénzügyi szektor, amely az elmúlt években jelentős állami támogatásban részesült a válság hatásainak leküzdéséhez, nem járult hozzá igazságosan annak költségeihez. Eközben a tagállamok Európa-szerte jelentős megszorításokat kénytelenek alkalmazni" – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

A pénzügyi tranzakciós adó az utóbbi években látványosan megnövekedett számú pénzügyi tranzakciókat és a reálgazdaságtól nagyban elszakadt spekulatív műveleteket szabályozná, melyek sok esetben befolyásolták a piacon megjelenő árakat, hozzájárulva a válság elmélyüléséhez és a befektetői bizalom megrendüléséhez. "Azon túl, hogy az új adófajta európai szinten mintegy 57 milliárd euró mértékben teremthet új bevételeket, nagyban hozzájárulhat a piacok stabilizálásához és az igazságos teherelosztáshoz is" – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

A Pelczné Dr. Gáll Ildikó által benyújtott módosító indítványoknak is köszönhetően a tervezetből kikerült a nyugdíjalapok megadóztatásának terve, mely csökkentette volna a nyugdíjasok megtakarításait. A tranzakciós adó hosszútávon közvetett módon csökkentené az élőmunka és a jövedelmek terheit is. A fideszes EP-képviselő rámutatott továbbá, hogy a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésének egyik kiemelt célja az adóelkerülés megelőzése olyan módon, hogy az mégse rójon többletterhet a fogyasztókra és a lakosságra.

Számos képviselővel egyetértésben a magyar néppárti politikus szerint ez az új típusú adóforma csak akkor lehet sikeres, ha az globális, de minimum uniós szinten, azaz mind a 27 tagállamban bevezetésre kerül, ennek elfogadásáról azonban még éles viták folynak a Tanácsban, a tagállamok között.

A tegnap elfogadott jelentésről az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan júniusban szavaz majd.