Fogyatékosságügy

A fogyatékossággal élők kiváló munkaerők!

A fogyatékossággal élők kiváló munkaerők!

2024. 01. 19.

Az Európai Parlament a Készségek Európai Éve keretében szerda esti plenáris ülésén a sürgető szakemberhiány kezelése és a munkahelyteremtés fellendítése érdekében a megfelelő tehetségek megtalálása témájában folytatott eszmecserét. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vita kapcsán kiemelte: „Magyarországon már csaknem minden második megváltozott munkaképességű ember bérből – és nem segélyből! – tartja el magát és a családját.”

Kósa leszögezte: „Magyarországon az a cél, hogy minél többen akarjanak dolgozni, ezért támogatjuk a fiatalok, a kisgyermekesek, az alacsonyan képzettek és a hátrányos régiókban élők foglalkoztatását is. Jó példánkat érdemes követni.”

A képviselő felhívta a figyelmet: „A szakemberek keresésekor ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek kiaknázatlan vállalkozói potenciálja továbbra is magas: a fogyatékossággal élő személyekről! Érdemes befektetni a képzésükbe és a munkahelyek akadálymentesítésébe is!”

Kósa emlékeztetett: „A hazai foglalkoztatási ráta 2014 óta magasabb, mint az EU-s átlag, és a különbség egyre inkább növekszik. A munkanélküliségi ráta pedig csupán 4,2 százalék. Magyarországon tehát jelenleg bárki, aki dolgozni akar, az tud is.”

Strasbourg, 2024. január 18.