Fogyatékosságügy

Háborús helyzetben a fogyatékossággal élők a legkiszolgáltatottabbak

Háborús helyzetben a fogyatékossággal élők a legkiszolgáltatottabbak

2022. 03. 01.

Az Európai Parlament Fejlesztési Bizottsága (DEVE) ma reggel rendkívüli ülésen hallgatta meg Janez Lenarčič urat, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosát. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „A fogyatékossággal élők számára létfontosságú az információáramlás és a menekülési utak akadálymentessége”.

A képviselő hangsúlyozta, hogy egyik legfontosabb feladatunk most a fogyatékossággal élők megsegítése, mert a háborús helyzet aránytalan terhet ró rájuk. „Fegyveres konfliktusok esetén a fogyatékkal élő személyek halálozási aránya kettő-négyszerese lehet a társadalom többi részének” – emelte ki Kósa.

„Belegondoltak-e abba, hogy egy siket személy nem hallja a légvédelmi szirénát? Hogy egy kerekesszéket használó nem jut le lépcsőn az óvóhelyre? Hogy egy vak ember hogyan kerül biztonságba?” – sorolta a képviselő. „Mit tesznek annak érdekében, hogy ezeket a kiszolgáltatott személyeket megvédjék?” – tette fel a kérdést a biztosnak Kósa.

Hangsúlyozta, hogy minden élet számít, senkit sem szabad magára hagyni, ezért személy szerint is folyamatos kapcsolatban áll az ukrán határ menti magyarországi civil szervezetekkel és az ukrajnai helyi szervezetekkel is, így közvetlenül értesül róla, hogy mire van szükségük

Brüsszel, 2022. március 1.