Fogyatékosságügy

Hatékonyabb uniós fogyatékosságügyi stratégiára van szükség 2020 után!

Hatékonyabb uniós fogyatékosságügyi stratégiára van szükség 2020 után!

2019. 12. 18.

Az Európai Parlament plenáris ülésén a képviselők Helena Dalli, egyenlőségért felelős európai biztossal folytattak eszmecserét az Európai Fogyatékosságügyi Stratégia megújításának szükségességéről. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a vita kapcsán felhívta a figyelmet, hogy egy átfogó, jól finanszírozott, a jelen kihívásaira megoldásokat nyújtó stratégia kell, hogy segítse a fogyatékossággal élő személyek beilleszkedését.

A vitában Helena Dalli biztos elkötelezte magát az Európai Fogyatékosságügyi Stratégia megújítása mellett. Dalli hangsúlyozta, hogy az új Bizottság prioritásként tekint a stratégiára, hiszen minden európai polgár érdeke, hogy érdemben javuljon a fogyatékkal élők életminősége és szolgáltatásokhoz való hozzáférése. Dalli ígéretet tett arra, hogy a 2020 utáni stratégia kidolgozása során egyeztetni fog a fogyatékossággal élő személyeket képviselő szervezetekkel, valamint az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportjával.

Kósa Ádám a vitához fűzött írásbeli hozzászólásában emlékeztetett, hogy egy évtizeddel ezelőtt jelentéstevőként dolgozott a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó Európai Fogyatékosságügyi Stratégiáról szóló jelentésen. Megjegyezte, hogy a stratégia az elmúlt tíz évben beváltotta a hozzá fűzött reményeket és sok millió fogyatékossággal élő európai számára tette élhetőbbé a mindennapokat.

Kósa rámutatott, hogy az elmúlt időszakban olyan nagyszerű eredményeket értünk el, mint pl. az európai akadálymentesítési jogszabály elfogadása, vagy a weboldalak akadálymentesítése. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy rohamos változásokat hozott az évtized más területen is, mint például a digitalizáció, mely egyszerre kihívás és nagyszerű eszköz a fogyatékossággal élő személyek integrációjának elősegítésére.

Kósa álláspontja szerint feltétlenül szükséges, hogy a 2020 utáni időszakra egy határozott, komplex, végrehajtható fogyatékosságügyi stratégiánk legyen, amely az ENSZ Fogyatékossággal élő Személyek Jogairól szóló Egyezményével és a Fenntartható Fejlesztési Célokkal teljes összhangban reagál az új kihívásokra és még komplexebb szemléletmóddal valósítja meg a fogyatékossággal élő személyek társadalmi befogadását. Kiemelte, hogy nagyon fontos a monitorozással megbízott testület finanszírozásának megoldása is.

A fideszes képviselő rámutatott, hogy új megközelítést kell alkalmazni a horizontális direktíva ügyében is. Megengedhetetlen ugyanis, hogy ne lehessen jogszabályba ültetni a fogyatékkal élőkkel szembeni diszkrimináció tilalmát más csoportokkal kapcsolatos dilemmák miatt.

Strasbourg, 2019. december 18.