Fogyatékosságügy

Jön az európai fogyatékossági kártya és az EU-s parkolókártya

Jön az európai fogyatékossági kártya és az EU-s parkolókártya

2023. 11. 30.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője üdvözölte az Európai Bizottság javaslatát, amely egységes európai fogyatékossági kártyát vezetne be, segítségével az EU összes országában igazolni fogja a fogyatékossági státuszt. Szintén üdvözlendő, hogy egységesítenék a fogyatékossággal élők által igényelhető parkolókártyát is az uniós tagállamokban.

Kósa kiemelte: „Fontos, hogy a fogyatékossággal élő személyek szabadon mozoghassanak az EU-n belül, ezt könnyíti majd meg a két EU-s kártya.”

„Az EU-s fogyatékossági igazolvány birtokosai külföldre utazásukkor a vendéglátó ország polgáraival azonos módon részesülhetnek majd a kedvezményekben, így például olcsóbban használhatják a tömegközlekedést, ingyenes belépőjegyeket kaphatnak múzeumokba, vagy éppen nem kell sorban állniuk a vidámparkban” – fejtette ki Kósa.

„Az európai parkolókártya pedig minden uniós országban garantálni fogja a fogyatékossággal élő személyek számára fenntartott parkolóhelyek és létesítmények használatát” – tette hozzá a képviselő.

Kósa Ádám hangsúlyozta: „Az európai fogyatékossági kártya és az európai parkolási kártya bevezetésére irányuló javaslatával a Bizottság a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló uniós stratégiában (2021–2030) tett kötelezettségvállalásának tesz eleget, ám a részletes szabályok kidolgozása még hónapokig eltarthat.”

Brüsszel, 2023. november 30.